Сарадња са Јапаном у области енергетике и енергетске транзиције

Сарадња са Јапаном у области енергетике и енергетске транзиције

20/09/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике у Влади Републике Србије  Дубравка Ђедовић Хандановић разговарала је данас у Токију са министром економије, трговине и индустрије Јапана Јасутоши Нишимуром о наставку билатералне сарадње, посебно о процесу енергетске транзиције и сарадњи у области енергетике.

Ђедовић Хандановић је изразила захвалност Јапану као једном од највећих донатора Србије и истакла да је посета јапанског премијера Шинза Абеа Србији 2018. године убрзала и унапредила односе двеју земаља у свим сферама.

Министарка је навела да су инвестиције из Јапана у 2022. години дуплиране у односу на претходну, да је трговинска размена значајно увећана и да су јапанске компаније данас међу највећим инвеститорима у Србији.

На састанку је поменута и могућност отварања регионалне канцеларије Јапанске организације за спољну трговину у Београду.

Енергетика је приоритет Владе Србије, диверсификујемо наше изворе и руте снабдевања и активно радимо на декарбонизацији енергетског сектора, навела је министарка.

Према њеним речима, Србија и Јапан се суочавају са изазовима у процесу енергетске транзиције и преласку на зелену енергију, а Јапан је до сада помагао нашој земљи да модернизује термо постројења и учини их еколошки прихватљивим.

Надам се да ћемо наставити са улагањима у нова знања и транфер технологија из ове земље, рекла је Ђедовић Хандановић.

Ђедовић Хандановић је упознала јапанског министра са циљевима Србије у процесу енергетске транзиције, као и приоритетима у развоју енергетске инфраструктуре, међу којима је развој хидро постројења и пројекат реверзибилне хидроелектране „Бистрица“.

Министарка је истакла да реверзибилна хидроелектрана „Бистрица“ не само што ће бити један од појединачно највећих капацитета у домаћем енергетском сектору, већ и пресудан за повећање капацитета из обновљивих извора, уз напомену да је јапанска технологија за коришћење хидро потенцијала најраспострањенија на свету и међу најреномиранијим.

Ми сада користимо трећину својих хидро потенцијала и изградња РХЕ „Бистрице“ је приоритет, јер ће обезбедити стабилно и поуздано снабдевање и омогућити убрзану интеграцију обновљивих извора енергије у нашој земљи, а тиме и напредак у остваривању наших циљева у преласку на чистије изворе енергије, напоменула је министарка.

Министар Нишимура је поручио да је Србија стратешки важна земља због свог географског положаја, те да је сарадња са нашом земљом изузетно битна, јер је Србија најзначајнија и највећа земља у региону Западног Балкана.