Усвојена Уредба о ограничењу висине цена основних животних намирница

Усвојена Уредба о ограничењу висине цена основних животних намирница

18/09/2023 Off By BERB

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Закључак о изменама и допунама закључака о утврђивању основица за обрачун и исплату плата, почев од плате за септембар 2023. године којим се та основица yвећава за 5,5 одсто запосленима у више области, сектора и установа.

 

Ово повећање плата, у области просвете, добиће запослени у предшколском, основном и средњем образовању, ученичком стандарду и студентском стандарду.

Од септембра увећане плате добиће и запослени у здравству и социјалној заштити: медицинске сестре и техничари у здравственим и другим установама – Заводу за спорт, установама за извршење кривичних санкција, затим неговатељице и медицинске сестре у социјалној заштити. Овај закључак донет је како би се спровеле одредбе недавно усвојеног Закона о изменама и допунама Закона о буџету Републике Србије за 2023. годину.

Чланови Владе усвојили су Уредбу о ограничењу висине цена основних животних намирница којом ће бити смањења цена брашна након што је дошло до пада цене пшенице на тржишту. Снижене цене односе се на брашно тип Т- 400 глатко, у паковању до једног килограма и брашно тип Т-500 у паковању од такође једног килограма.