Влада усвојила измене сета уредби из области пољопривреде

Влада усвојила измене сета уредби из области пољопривреде

12/09/2023 Off By BERB

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници више измењених уредби из области пољопривреде, које су усклађене са Ребалансом буџета за 2023. годину.

 

Усвајањем тих измена омогућен је наставак исплате давања по хектару, премија за млеко и подстицаја за квалитетна приплодна грла, односно средстава по свим јавним позивима који су расписани током ове године, као и мере подршке кондиторима.

Такође, обезбеђено је и 1,6 милијарди динара за санацију речних водотокова након поплава.

На седници Владе усвојене су следеће измењене уредбе: о расподели подстицаја у пољопривреди и руралном развоју у 2023. години, о финансијском давању пољопривредним газдинствима за пољопривредну производњу биљних култура у 2023. години, о ванредној интервентној мери подршке произвођачима кондиторских производа за откуп млека у праху, о ванредној интервентној мери подршке правним лицима и предузетницима који складиште малину и вишњу рода 2022. годин и о утврђивању програма финансијске подршке пољопривредним произвођачима сунцокрета рода 2022. године.

Буџет Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде за 2023. годину након ребаланса, увећан је за износ од 34,7 милијарди динара и износи 114,4 милијарде динара. Износ укупних субвенција у пољопривреди са свим изворима финансирања је 100,9 милијарди динара.

На седници су донета и решења о додели новчаних награда за спортске резултате на Европском првенству у олимпијској спортској дисциплини — кошарка, 3 на 3, у Израелу, у Јерусалиму, од 5. до 7. септембра 2023. године. Награду у износу од по 20.000 евра у динарској противвредности добиће кошаркаши Марко Бранковић, Немања Бараћ, Стефан Којић, Страхиња Стојачић и тренер мушке кошаркашке селекције Марко Ждеро.

Чланови Владе донели су решења о додели новчаних награда мушкој Кошаркашкој репрезентацији Србије за освојену сребрну медаљу на Светском првенству у тој олимпијској дисциплини које је одржано у Републици Филипини, Јапану и Републици Индонезији од 25. августа до 10. септембра ове године. Награде у висини од по 25.000 евра у динарској противвредности добли су чланови наше кошаркашке репрезентације и њихов тренер Светислав Пешић.