Србија важан стратешки партнер „Зиђин групе“

Србија важан стратешки партнер „Зиђин групе“

10/09/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић посетила је данас рудник компаније „Зиђин копер“ у Шангхангу (НР Кина).

Република Србија је важан стратешки партнер „Зиђин групе“, о чему говоре и меморандуми вредни четири милијарде долара, потписани јуче на Српском инвестиционом форуму у Сјамену, рекла је министарка.

Према њеним речима, површински коп који су обишли проглашен је у НР Кини за први зелени рудник, приметно је много зелених површина и рекултивација терена, што се планира и у Србији.

Видели смо и соларне електране и задовољни смо тиме што своју технологију преносе код нас и што сада изградњом соларне електране у Бору желе да заокруже процес одрживости рудника, додала је Ђедовић Хандановић.

Министарка је истакла да „Зиђин“ у Србији производи 86.000 тона бакра, а од наредне године у Бору ће се производити 180.000 тона, дакле скоро два и по пута више, што говори о потенцијалу домаћих рудника и савременој технологији коју примењују партнери из НР Кине.

„Зиђин копер“ је иначе шести највећи произвођач бакра у свету. У НР Кини препознат је као зелени рудник у којем је присутно свеобухватно искоришћење минералних сировина, јер је њихов циљ циркуларна економија без отпада и укидање емисије угљен-диоксида до 2050. године. Инвестиције компаније у инфраструктуру за заштиту животне средине чине 20 одсто укупних улагања. Истовремено, основали су и свој R&D центар за унапређење технологија и имају 117 патената.

Министарка Ђедовић Хандановић посетила је и топионицу компаније „Зиђин копер“ у Шангхангу, која годишње произведе 400.000 тона катодног бакра, а заједно са генералним директором „Зиђин копер Србија“ Ћу Гоуџу посадила је дрво пријатељства.