Dobitnica nagrade „Business women awards“ u oblasti novinarstva i književnosti Nađa Andrejević Keleris

Dobitnica nagrade „Business women awards“ u oblasti novinarstva i književnosti Nađa Andrejević Keleris

10/09/2023 Off By BERB

Piše: Ranka Čičak

Ovogodišnja dodela prestižne nagrade „Business women awards“ za 2023. godinu, odrzana je preksinoć u hotelu Zepter. Cilj manifestacije BUSINESS WOMEN AWARDS, je da se uspešne dame i organizacije u kojima su angažovane, predstave kako bi javnost uvidela da je uspeh uz planiranje, marljivi rad i odricanje moguć i da su formule uspeha svuda oko nas.

Dobitnice nagrade su uspešne žene iz raznih oblasti svog poslovanja. Među njima su se našle: glumice, modne kreatorke, novinarke, privrednice, manekenke, slikarke, pravnice, pevačice. Laureatkinja nagrade u oblasti novinarstva i književnosti je uvažena novinarka Nađa Andrejević Keleris.

Voditeljka večeri, istakla je da je Nađa Andrejević Keleris, rođena je u Zemunu 1967. godine. U Beogradu je završila Trinaestu gimnaziju – novinarski smer, studirala Jugoslovensku i svetsku književnost na Filološkom fakultetu i diplomirala na Pedagoškoj akademiji (Učiteljskom fakultetu) u Beogradu.

Iza nje su tri decenije novinarskog rada. Prvo novinarsko iskustvo stekla je u Politici, Ilustrovanoj politici, NIN – u, Intervjuu, TV – Reviji, Bazaru… najuglednijim politikinim izdanjima, da bi 1990. godine bila u prvom timu osnivača TV Politike, na kojoj je vodila autorsku emisiju: VERA I KULTURA.

Pisala je za mnoge beogradske listove: Blic, Građanin, Nacional, Balkan, Kurir, Tabloid, Ekskluziv, Svedok, Večernje novosti, Pravdu, Reporter, Press, Nezavisne novine iz Banja Luke… Vlasnik je i urednik portala Avalainfo.net.

Među novinarima i publicistima Nađa Andrejević Keleris važi za jednog od najboljih poznavalaca Srpske pravoslavne crkve, njene prošlosti i sadašnjosti. Ono što je izdvaja od drugih kolega – novinara, jeste činjenica da je jedini srpski novinar koji je intervjuisao sve pravoslavne patrijarhe sveta. Te razgovore, pretočila je u knjigu „OCI OTACA“, koja je pred vama.

Sa blagoslovom počivšeg patrijarha Pavla, napisala je „KOSOVSKA ISKUŠENjA“, koja su prevedena na engleski i doživela pet izdanja. Kao novinar koji prati kulturu i Crkvu, često je razgovarala sa glumcima, rediteljima, piscima, slikarima i sveštenim licima. Odlazeći na KIM, preživljavala je patnje tamošnjih Srba, kao svoje. Kroz intervjue koje je radila sa srpskim javnim ličnostima, promolio se glas o „OTIMANjU KOSOVA“, rak – rani celog srpstva. Zahvaljujući njenim sagovornicima – najeminentnijim ljudima srpske javnosti: duhovnicima, piscima, glumcima, rediteljima – nastala je knjiga „Otimanje Kosova“.

Član je oba Udruženja novinara Srbije. Živi i radi u Beogradu i na Avali. Majka je Lori, Tini i Niki i Vukova baka.

Nakon uručenja joj prestizne nagrade „Business women awards“, obracajuci se prisutnima, Nađa je rekla da nagradu posvećuje ćerki Niki, vaterpolistkinji Partizana, budućoj reprezentativki. Jer, će u predstojećoj sportskoj karijeri osvojiti mnostvo medalja i pehara. Ipak je ona boginja pobede NIKA.

Zahvalila se kolegi Drašku Aćimoviću, autoru i voditelju emisije „Pod sjajem zvezda“, koji je predložio njenu nominaciju za nagradu. Baveći se kulturom, najavila je skori izlazak nove knjige „Tajna glumačkog trajanja“ u kojoj će se naći glumački doajeni sa kojima je decenijama sarađivala. Kao i zbirka poezije „Niti života mog“.

Uspešne dame predstavljaju podstrek i za mnoge druge da se trude, pokušavaju i na kraju uspeju u ostvarenju svojih snova.

Ideja manifestacije je promocija ženskog preduzetništva i uspešnog poslovanja u cilju pospešivanja sveukupnog ekonomskog i socijalnog razvoja u društvu.