Отворено ново поглавље српско-корејских односа

Отворено ново поглавље српско-корејских односа

08/09/2023 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић започела је данас званичну посету Републици Кореји састанком са председником Владе Републике Кореје Хан Док-Суом.У протеклих годину дана смо кроз садржајне разговоре вођене на високом нивоу и предузете конкретне кораке, које настављамо данас овде у Сеулу, отворили једно ново поглавље српско – корејских односа, истакла је премијерка и навела да ће они у блиској будућности дати значајне и конкретне економске плодове.

Премијер Док-су је подвукао да је Србија идеално место као хаб за компаније из Кореје за ширење својих пословања у Европи, а што ће и српским компанијама отворити могућност за ширење пословања по европском котиненту.

Руковођена растућом трговинском разменом и роба и услугa, економска сарадња две земље се све интензивније развија. Фасцинантно је да је робна размена између наше две земље је у претходној деценији повећана 49 пута, а српски извоз чак 102 пута, док значајан допринос томе дају и корејске компаније у Србији, које тренутно запошљавају скоро 9.000 радника, навела је председница Владе.

Премијерка Брнабић је истакла да нас, када је у питању инвестициона сарадња, чека још много посла и да је зато посебно важно данашње потписивање Споразума о узајамном подстицању и заштити улагања, а којим ће бити пружена додатна правна сигурност и створен нови замајац за привлачење корејских инвеститора у Србију.

Премијери су уједно поздравили кораке које су две стране предузеле ради започињања преговора о Споразуму о економском партнерству. Постигнута је сагласност и изражена заједничку воља да формални преговори о овом Споразуму буду започети, а у складу са релевантним националним процедурама. Очекује се да ће Споразум о економском партнерству Републике Србије и Републике Кореје, када буде закључен, значајно допринети унапређењу билатералне економске сарадње кроз успостављање режима слободне трговине и додатно снажење инвестиционих могућности.

У светлу све интензивније билатералне сарадње у домену индустрија заснованих на знању и иновацијама, премијери су поздравили што су две стране започеле разговоре о успостављању сталног дијалога у области иновативне економије. Овај механизам редовног дијалога биће усмерен на четири кључне области – паметну мобилност, биоекономију, дигиталну трансформацију и нове технологије зелене енергије. Две стране очекују да ће овај механизам, када буде успостављен, служити као катализатор за даљи напредак економске сарадње између две земље.

Председница Владе је истакла да је Србија последњих година међу водећим добављачима Кореје када су у питању житарице, нарочито кукуруз, те је на састанку било речи и о даљим корацима за јачање сарадње у области пољопривреде.

Брнабић је такође изразила спремност за успостављање ближе сарадње у области креативних индустрија, као и интерес за јачање међуљудских контаката кроз сарадњу у областима омладинске размене и спорта.

Премијери су разменили ставове о актуелним глобалним и регионалним питањима и потврдили намеру за наставак међусобне подршке у међународним организацијама од узајамног значаја.