NBS: Devizne rezerve na kraju avgusta 10.610,3 miliona evra

NBS: Devizne rezerve na kraju avgusta 10.610,3 miliona evra

11/09/2015 Off By

Neto devizne rezerve na kraju avgusta iznosile su 8.501,0 milion evra. Te rezerve predstavljaju ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od Međunarodnog monetarnog fonda u okviru aranžmana zaključenog 2009. godine


devizne rezerve
Info: press NBS


 

DEVIZNE rezerve Narodne banke Srbije su na kraju avgusta iznosile 10.610,3 miliona evra čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 280 odsto i oko sedam meseci uvoza robe i usluga. I pored toga što su u toku avgusta realizovani veći devizni prilivi od odliva, devizne rezerve Narodne banke Srbije su krajem avgusta bile manje za 20,8 miliona evra u odnosu na prošli mesec usled promena međuvalutnog odnosa evra u odnosu na američki dolar.

Najveći devizni priliv u avgustu ostvaren je po osnovu intervencija Narodne banke Srbije na međubankarskom deviznom tržištu neto kupovinom 130 miliona evra. Ostali veći prilivi ostvareni su po osnovu korišćenja kredita i donacija u ukupnom iznosu od 96,1 milion evra i prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 30,5 miliona evra. Ostali prilivi ostvareni su u iznosu od 65,2 miliona evra.
Najveći odliv iz deviznih rezervi je realizovan po osnovu izmirivanja obaveza Republike Srbije prema inokreditorima u iznosu od 83,3 miliona evra. Ostali veći odlivi realizovani su po osnovu povlačenja devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 68,4 miliona evra, isplate dospelih hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima u iznosu od 49,5 miliona evra i na ime stare devizne štednje u iznosu od 10,1 milion evra. Ostali odlivi realizovani su u neto iznosu od 3,2 miliona evra.
Neto devizne rezerve na kraju avgusta iznosile su 8.501,0 milion evra. Te rezerve predstavljaju ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od Međunarodnog monetarnog fonda u okviru aranžmana zaključenog 2009. godine.
Avgustovski obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu iznosio je 613,2 miliona evra i bio je za 83,2 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U prvih osam meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 5.578,4 miliona evra.
Dinar je u avgustu nominalno deprecirao prema evru za 0,1 posto, a NBS je u istom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 140 miliona evra i prodajom 10 miliona evra kako bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa.♦


EKONOMIJA

NBS: referentna kamatna stopa smanjena za 0,5 procentnih poenakamata-619x330

Iako se sa avgustovskim povećanjem cene električne energije međugodišnji rast regulisanih cena vratio u pozitivnu zonu, doprinos regulisanih

 

 

 

Socijalno ekonomski savet bez dogovora  o ceni minimalca4-odnos

Predsednik sindikata Nezavisnost, Branislav Čanak primećuje da je tragično što je mnogima minimalna cena rada upravoi maksimalna.

 

 

 

 

 

 

naftaLSV: Preispitati Energetski sporazum sa Rusijom

Ako se ovako nastavi, ne treba nikoga da iznenadi ako prostor novosadske rafinerije bude, kao što su mnogi

 

 

Novi Sad: Okrugli sto privrednika Srbije i Češkesobotka-vucic-Tanjug-Jaroslav-Pap

Svima koji su zainteresovani za investiranje u Srbiji kažem da imamo stabilna poitička i ekonomska očekivanja. Međunarodni monetarni