Сарадња у региону кључна за сузбијање ирегуларних миграција

Сарадња у региону кључна за сузбијање ирегуларних миграција

06/09/2023 Off By BERB

Foto: mup.gov.rs

 

Помоћник директора полиције Драган Васиљевић и заменик министра унутрашњих послова Мађарске Бенце Ретвари истакли су данас на граничном прелазу Прешево да се на ирегуларне миграције ефикасно може одговорити само заједнички, блиском сарадњом свих надлежних органа у региону и шире.

Васиљевић и начелник Управе граничне полиције Драган Самоловац са замеником министра унутрашњих послова Мађарске обишли су мађарски полицијски контингент који заједно са српским колегама брине о заштити границе Србије са Северном Македонијом како би се спречиле ирегуларне миграције.

Помоћник директора полиције Васиљевић, на састанку који је претходио обиласку патрола, истакао је да је у претходном месецу уочен пораст ирегуларних миграција, нарочито на западно- балканској рути.

Таква ситуација, како је нагласио, јасно указује да само заједничким одговором и блиском сарадњом наших служби, свих органа за спровођење закона у региону и шире, можемо адекватно и ефикасно одговорити на све безбедносне изазове и створити безбедније окружење за све наше грађане.

Васиљевић је додао да Министарство унутрашњих послова Републике Србије предузима низ различитих мера у борби против ирегуларних миграција кроз ангажовање довољног броја полицијских службеника у сарадњи са међународним партнерима и агенцијама.

Он се захвалио Мађарској на континуираној сарадњи и истакао посвећеност јачању добросуседских односа и регионалне безбедности.

Заменик министра унутрашњих послова Мађарске Бенце Ретвари истакао је значај заједничког рада Србије, Мађарске и Аустрије на очувању безбедности спољних граница.

Према његовим речима, сарадња између Србије и Мађарске последњих година је на завидном нивоу.

„Ми нисмо комшије већ истински пријатељи који заједничким радом постижу видљиве резултате који доприносе већој безбедности грађана обе земље“, казао је Ретвари.

Истакао је да ће Мађарска покушати да привуче још неку од земаља Европске уније да се прикључи трилатералном споразуму, како бисмо били још снажнији у борби против ирегуларних миграција.

Мађарски контингент ангажован је по основу трилатералног споразума Републике Србије, Мађарске и Републике Аустрије.