Изградња Србије једнаких шанси за све

Изградња Србије једнаких шанси за све

05/09/2023 Off By BERB

Foto: minrzs.gov.rs

 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић оценио је данас поводом Међународног дана особа са повредом кичмене мождине, да се Република Србија и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, преко Сектора за заштиту особа са инвалидитетом, труди да обезбеди Србију без баријера у којој ће онима који су изгубили могућност да се крећу нормално, омогућити једнаку шансу, већу доступност у институцијама, али и у свим сегментима живота.

Министар Селаковић је након састанка са в.д. директора Агенције за безбедност саобраћаја Бранком Стаматовићем указао на то да је у последњих пет година 16.474 особа, од последица саобраћајних незгода, претрпело тешке телесне повреде, које су довеле до трајног инвалидитета, а међу којима је и повреда кичмене мождине.

Министар је истакао да је један од њих Милан Срдић, који захваљујући иницијативи Сектора за заштиту особа са инвалидитетом и Министарству унутрашњих послова, ради у Агенцији за безбедност саобраћаја на превенцији безбедности у саобраћају.
„Милан је јак, вредан, борбен и наставио је правим путем, трудећи се да другима путем личног примера, али и из својим вредним радом, покаже зашто треба да више рачуна воде о безбедности у саобраћају“, истакао је Селаковић.

Он је указао на то да је, последњих десет година, смањен број страдалих у саобраћајним несрећама, оцењујући да је то последица бриге читавог друштва и великог броја новоизграђених безбедних саобраћајница и аутопутева.

В.д. директора Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић истакао је да саобраћајне незгоде не остављају последице само на оне који су је преживели, већ и на њихове породице, окружење и читаво друштво. Он је указао на то да трошкови саобраћајних незгода у Србији, на годишњем нивоу, износе око четири милијарде евра, што је преко осам одсто БДП-а.

Милан Срдић захвалио је Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Министарству унутрашњих послова на могућности да заснује радни однос у Агенцији за безбедност саобраћаја и како је рекао, што су му омогућили да живи своје снове.

“Данас је дан особа са повредом кичмене мождине и оно што желим да нагласим је да ресорно министарство са Сектором за заштиту особа са инвалидитетом није само данас са нама, већ током целе године и заједничким снагама радимо на томе да омогућимо што бољи и што приступачнији живот особама са повредом кичмене мождине, јер тако заједничким снагама, градимо Србију без баријера“, нагласио је Срдић.