Дачић са генералним секретаром АСЕАН на маргинама 43. Самита

Дачић са генералним секретаром АСЕАН на маргинама 43. Самита

05/09/2023 Off By BERB

Foto: mfa.gov.rs

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се са генералним секретаром АСЕАН Као Ким Хоурном на маргинама 43. Самита Асоцијације нација југоисточне Азије (АСЕАН) у Џакарти.

Саговорници су изразили задовољство, што су државе чланице АСЕАН препознале снажан интерес Србије да приступи Уговору о пријатељству и сарадњи у Југоисточној Азији. Истакнуто је да је циљ Србије да приступањем овом Уговору додатно оснажи политичке односе и свеукупну сарадњу са традиционално пријатељским државама Југоисточне Азије, чланицама АСЕАН, односно да подвуче значај који придаје даљем продубљивању сарадње са државама овог региона на билатералном и мултилатералном плану.

Министар спољних послова Републике Србије Дачић још једном је захвалио на драгоценој помоћи коју је Секретаријат АСЕАН пружио, дајући одговарајуће смернице како би се процес приступања Србије привео жељеном циљу.

Такође је напоменуо да је Србија поносна на вишедеценијско пријатељство и снажне везе са државама ЈИА које сежу до 50-тих и 60-тих година прошлог века, из периода оснивања и најинтензивнијих активности Покрета несврстаних земаља.

Република Србија, као једна од држава сукцесора СФРЈ, наставља да унапређује и развија сарадњу са државама АСЕАН, поштујући основне вредности Покрета несврстаних, уз узајамно поштовање независности, суверенитета, једнакости, територијалног интегритета и националног идентитета свих народа, немешање у унутрашње ствари других држава, залагање за превазилажење свих разлика мирним путем уз подстицање свеобухватног мирољубивог развоја и напретка, што су, уједно, и основне вредности АСЕАН.

Саговорници су се сложили да приступање Уговору о пријатељству и сарадњи у Југоисточној Азији при АСЕАН даје доста могућности за развој сарадње у различитим областима, с обзиром да регион Југоисточне Азије, коме припадају државе чланице АСЕАН представља један од најдинамичнијих, најбогатијих и најразноликијих региона у свету.

Генерални секретар АСЕАН Хоурн подвукао је да додатно потписивање поменутог Уговора треба да подстакне свестрану билатералну сарадњу са државама АСЕАН, не само на политичком и економском плану, већ и у различитим областима као што су култура, наука, образовање, пољопривреда, прехрамбена индустрија, здравство, одбрана и безбедност, борба против тероризма, спречавање транснационалног и других облика криминала, медицина, информационе технологије, образовање, међуљудска размена и друго.