Kултурно-уметничка друштва Срба из Румуније на Маратону различитости у Араду

Kултурно-уметничка друштва Срба из Румуније на Маратону различитости у Араду

03/09/2023 Off By BERB

Фото: Раде Беговић

 

Министар без портфеља задужен за координацију активности и мера у односима Републике Србије са дијаспором Ђорђе Милићевић данас је у румунском граду Арад говорио на манифестацији „Маратон различитости“ на којој су у Паради народних ношњи учествовала и културно-уметничка друштва Срба из Румуније.

Парада народних ношњи представља живу историју нашег народа, и то је прилика да се покаже колико смо поносни на своје корене и наслеђе. Све нас повезује један исти осећај припадности, чувамо свој језик, традицију, музику и обичаје. На тај начин, ми негујемо јединство које нас чини јачим, које нас подсећа на наше корене и идентитет. Док гледамо наступе фолклорних друштава српског народа из Румуније, сведочимо снази и виталности наше заједнице овде, рекао је министар Милићевић. Он се посебно захвалио домаћинима из Румуније, чија је гостољубивост омогућила да се овај догађај оствари.

Савез Срба у Румунији доделио је данас министру Милићевићу специјално признање „Благодарницу“ у знак захвалности за несебичну подршку коју пружа српском народу у Румунији како би очувао свој национални идентитет, као и за ангажовање на зближавању матице и расејања.

Поред представника српског фолклора, на манифестацији у Араду учествовали су и фолклорни ансамбли румунског, бугарског, немачког, словачког и русинског народа.