Усвојене измене Уредбе о коефицијентима за обрачун плата запослених у јавним службама

Усвојене измене Уредбе о коефицијентима за обрачун плата запослених у јавним службама

31/08/2023 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници измењену Уредбу о коефицијентима за обрачун и исплату плата запослених у јавним службама, којом се предлаже увећање коефицијента утврђених за обрачун и исплату плата запослених у просвети – основним и средњим школама, предшколским установама, као и запосленима у ученичком и студентском стандарду.

Ово повећање односи се на запослене чија је обрачуната основна плата нижа од износа минималне зараде утврђене за територију Србије. Увећање коефицијенaта за обрачун и исплату плата за поједина радна места предлаже се како би се заједно са ефектима планираног повећања основице од 5,5 одсто за запослене у просвети, у складу са прописима о буџету, обезбедило повећање плата ових запослених изнад износа минималне зараде.

Изменама Уредбе предлаже се и промена основа за увећање коефицијента за део запослених у стручним службама Републичког фонда за здравствено осигурање, имајући у виду промене у надлежностима тог фонда.

Чланови Владе усвојили су Предлог закона о изменама и допунама Закона о националном ДНК регистру, којим се отклањају уочени недостаци у примени Закона и извршавају обавезе Републике Србије из пресуде Европског суда за људска права у предмету „Јовановић против Србије“.

Кључне измене тичу се прецизирања база ДНК профила у Регистру, односно њихових збирки које ће обезбедити бољу систематику и прегледност националног ДНК регистра и адекватно разврставање података према категоријама лица у кривичном поступку (осумњичени, оптужени, осуђени и оштећени), што представља и додатно усклађивање са прописима који уређују заштиту података о личности.

Такође, измењена решења прецизирају сврху обраде података у националном ДНК Регистру и рокове за чување података, чиме се омогућава остваривање Уставом гарантованих права на приватност и заштиту података о личности.

Формира се и нова база ДНК профила, који су утврђени у поступцима за утврђивање чињеница о статусу новорођене деце (са три збирке), за коју се сумња да су нестала из породилишта или здравствених установа у земљи. Таква база се формира због обавеза које произилазе из Закона о утврђивању чињеница о статусу новорођене деце за коју се сумња да су нестала из породилишта у Републици Србији, како би се извршила обавеза наше земље из пресуде Европског суда за људска права у предмету „Јовановић против Србије“.

Изменама Закона формирају се и две нове збирке ДНК профила које се односе на ДНК профиле лица утврђене у поступцима спречавања и заштите од претњи националној и јавној безбедности („потенцијални терористиˮ) у контексту борбе против тероризма и уводи обавеза акредитације за ДНК лабораторије које по наредби суда вештаче у кривичном поступку, у складу са одговарајућим међународним стандардом и у року од пет година од дана ступања на снагу овог закона.

Акредитација ових лабораторија допринела би већој прецизности, односно тачности података који се користе као доказ у кривичном поступку и уносе у национални ДНК Регистар. Истовремено, акредитација ДНК лабораторија у складу је са препорукама европских експерата и Европске мреже форензичких института – ENFSI.