Sastanak ministra Vučevića sa kongresmenom SAD Majklom Tarnerom

Sastanak ministra Vučevića sa kongresmenom SAD Majklom Tarnerom

30/08/2023 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas sa kongresmenom Sjedinjenih Američkih Država Majklom Tarnerom sa kojim je razgovarao o saradnji dveju zemalja u oblasti odbrane.
Ministar Vučević naglasio je da dve države nesumnjivo teže jačanju bilateralnih odnosa, sa jasnom namerom da prodube saradnju u oblasti odbrane, ne izlazeći iz okvira zacrtane vojne neutralnosti Republike Srbije.

On je tom prilikom rekao da su u proteklih 17 godina postojanja Programa državnog partnerstva Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sa Nacionalnom gardom Ohaja realizovane brojne aktivnosti, koje su značajno uticale na izgradnju kapaciteta Vojske Srbije, pre svega sposobnosti za angažovanje u multinacionalnim operacijama.

Ministar Vučević  istakao je ključnu ulogu SAD u procesu dijaloga Beograda i Prištine, koji prvenstveno treba da obezbedi mir i normalan život srpske i svih drugih zajednica na prostoru Kosova i Metohije. On je nepomenuo da kada je u pitanju bezbednost građana srpske nacionalnosti na Kosovu i Metohiji, Srbija jedino vidi KFOR kao legitimnu oružanu formaciju u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i dodao da je Srbija čvrsto opredeljena da ostane promoter dijaloga i faktor stabilnosti u regionu.
Kongresmen Tarner zahvalio je na srdačnom prijemu u Ministarstvu odbrane, izrazivši nadu da će Srbija i Sjedinjene Američke Države u narednom periodu podići saradnju na viši nivo u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Današnjem sastanku prisustvovao je i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil.