BIS уврстио РГЗ индекс цена у свој глобални извештај

BIS уврстио РГЗ индекс цена у свој глобални извештај

30/08/2023 Off By BERB

Фото: РГЗ

 

Банка за међународна поравнања (BIS), угледна и најстарија међународна финансијска институција, званично је уврстила Индекс цена непокретности Републичког геодетског завода у показатеље које користи као део глобалног извештавања из области непокретности. То је одлична вест за Србију јер тако постаје атрактивнија и привлачнија за улагање инвеститора у тржиште непокретности.

 

Одлука BIS-а показује да је тржиште некретнина у Србији транспарентно, поуздано и предвидљиво, што је важно за све који планирају да инвестирају у Србију. Овим се потврђује да Србија прати дешавања на тржишту непокретности на кредибилан и транспарентан начин па грађани могу користити Извештаје о тржишту непокретности Републичког геодетског завода за доношење информисаних одлука о куповини, продаји или изнајмљивању некретнине, а привреда за планирање инвестиција, развоја и пословне стратегије. Увођење индекса цена непокретности РГЗ-а у BIS-ов портфолио показатеља тржишта непокретности подржава привредни раст и одрживу економију у Србији.

Основна улога BIS-а је да подстиче међународну монетарну и финансијску сарадњу и посредује у финансијским трансакцијама између централних банака. Седиште јој је у швајцарском Базелу и позната је као “банка централних банака”. Њена улога укључује промоцију глобалне монетарне и финансијске стабилности.

Овај успех Србије је резултат одличне сарадње Народне банке Србије и Републичког геодетског завода. Такође, ово је и доказ успешне реформе Републичког геодетског завода коју Влада Србије спроводи у сарадњи са Светском банком кроз пројекат “Унапређење управљања непокретностима у Србији”.