Учешће у пројекту ЕУ који промовише цивилизацијске вредности

Учешће у пројекту ЕУ који промовише цивилизацијске вредности

30/08/2023 Off By BERB

Споразум између Републике Србије и Европске уније о учешћу Србије као придружене земље у програму ЕУ „Грађани, једнакост, права и вредности“, познатији као ЦЕРВ („Citizens, Equality, Rights and Values Programme), пружа финансијску подршку за промовисање вредности ЕУ, грађанског активизма, једнакости за све и борбе против свих облика насиља и за те намене, за период 2021-2027. потребно је 1,5 милијарди евра.

 

У овом веома значајном програму могу да учествују, поред земаља чланица Уније, и друге заинтересоване земље.

Програм подржава пре свега организације цивилног друштва, али и органе јавне управе на локалном, регионалном и националном нивоу, образовне, научне, као и институције културе – универзитете, школе, институте и слично, у заштити и промовисању права и вредности Европске уније.

Европска унија кроз Програм „Грађани, једнакост, права и вредности“ жели да види пројекте који промовишу веће укључивање грађана и грађанки у процесе доношења одлука у изградњи демократског друштва, затим пројекте који се боре против нетолеранције, расизма, трансфобије и свих других облика дискриминације, пројекте који се боре против говора мржње, који подржавају родну равноправност, боре се против родно заснованог насиља, насиља над децом и сл.

Програм „Грађани, једнакост, права и вредности“ посебно подстиче партнерство различитих актера – пре свега организација цивилног друштва и институција власти на локалном, регионалном, националном и транснационалмом нивоу. Посебна вредност овог Програма је неговање јаког партнерског односа различитих друштвених актера, нарочито државног и цивилног сектора, јер само кроз неговање таквог односа можемо да градимо друштво једнакости и друштво у коме се поштују основна права.

Министарство ће континуирано обавештавати јавност о свим корацима у правцу потписивања и примене овог значајног Програма са циљем да се што већи број субјеката из Србије пријави и користи средства предвиђена за промоцију цивилизацијских вредности које су заједничке Србији и ЕУ.

Споразум између Републике Србије и Европске уније о учешћу Србије као придружене земље у програму ЕУ „Грађани, једнакост, права и вредности“ усвојен је на седници Владе Србије на предлог Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог и прослеђен у скупштинску процедуру.