Обележавање Међународног дана несталих лица

Обележавање Међународног дана несталих лица

30/08/2023 Off By BERB

Фото: Црвени крст Србије

 

Поводом Међународног дана несталих лица данас је у Прес-центру УНС-а одржана конференција за штампу на којој су говорили: Душко Челић, председник Координације српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије, Никола Селаковић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Вељко Одаловић, председник Комисије за нестала лица Владе Републике Србије, Зорица Благојевић, мајка несталог Срећка (14 год.) и сестра несталог Бобана (25 год.), Драгана Мајсторовић, мајка несталог Ивана Мајсторовића (17 год.).

У име Црвеног крста Србије, присутнима се обратио генерални секретар Љубомир Миладиновић. Он је јавности и породицама жртава упутио подршку у њиховој борби за острватење права на истину и правду.

„Прошло је више од тридесет година након избијања првог сукоба на простору бивше Југославије, многе породице још увек трагају за својим најмилијима и не могу да заврше процес туговања, нису имале прилику да се опросте од својих најмилијих“, казао је Миладиновић и додао да је непозната судбина несталих најтежа хуманитарна последица сукоба, те да уз породице несталих и читаво друштво носи велики терет непознате судбине сваког свог члана. Он је истакао да се и даље скоро 10.000 лица води као нестало из ратова деведесетих на територији бивше Југославије, у Хрватској, БиХ и на Косову и Метохији, те да је неопходно уложити додатне напоре да се овај проблем превазиђе јер би то допринело остваривању напретка у међусобним односима у региону.

Миладиновић је подсетио да се међу несталима налазе и др Андрија Томановић, хуманитарац и волонтер, члан руководећих органа националног друштва и Црвеног крста Косова и Метохије и Милорад Дејановић, службеник Црвеног крста Качаник. Они су, према речима генералног секретара, 1999. године присилно одведени и нестали без трага. Њихова судбина, као и судбина осталих несталих мора бити решена, а имена им не смеју бити заборављена.

„Сматрамо посебно значајним да се Закон о несталим лицима у Републици Србији, у чијој је изради Црвени крст Србије био активни учесник, усвоји у што скоријем времену. То је сигурно део обавезе нашег друштва према породицама несталих а свакако и један од битних начина да искажемо своју солидарност са њима. Јер, нико не сме бити заборављен“, рекао је Миладиновић и истакао да Црвени крст од почетка избијања сукоба на просторима бивше Југославије стоји уз породице несталих и континуирано, у складу са могућностима, пружа подршку и помоћ породицама несталих што ће наставити и убудуће да чини.

„Црвени крст Србије је од Регионалне делегације Међународног комитета Црвеног крста у Београду, у периоду од 2009. до 2011. године преузео предмете несталих лица на подручју бивше Југославије чије породице живе на територији Републике Србије“, казао је Миладиновић и позвао све који то нису учинили да отворе захтев за тражење својих несталих. Он је нагласио да Црвени крст Србије, у сарадњи са Међународним комитетом Црвеног крста, реализује пројекат из области менталног здравља и психосоцијалне подршке посвећен породицама несталих лица који живе у Републици Србији.

„Уверавамо вас да ћете, као и до сада, и убудуће у Црвеном крсту Србије имати доброг, поузданог и посвећеног сарадника“, закључио је Миладиновић.

На конференцији је био емитован спот са пригодним порукама и подацима у копродукцији Координације, Међународног комитета Црвеног крста и Црвеног крста Србије, а након конференције учесници скупа су код Споменика несталим и страдалим лицима у ратовима 90-их, на простору бивше СФРЈ у Ташмајданском парку положили венац и цвеће.