Србија и Косово и Метохија су једна држава

Србија и Косово и Метохија су једна држава

28/08/2023 Off By BERB

Фото: Танјуг

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију да су за њу Србија и Косово и Метохија једна држава, а да је „Косово“ непризнато и да га не признају ни Уједињене нације.

Брнабић је то рекла током панела о Западном Балкану, након што је Курти рекао да је “„Косово“ најуспешнија прича Западног Балкана, и центар развоја демократије и владавине права” и након што је причао о европским интеграцијама такозваног Косова, после чега је модератор упитао премијерку Србије шта мисли о томе и када очекује нормализацију односа са Приштином.

За почетак само нешто да разјаснимо. За мене то је једна земља, нема их две. Такозвано Косово није призната држава, није чланица Уједињених нација и као што је и сам Курти рекао – њих не признају чак ни све чланице Европске уније, њих пет, истакла је Брнабић.

Она је рекла да сви знају шта је први корак за нормализацију односа.

Нормализација почиње применом Бриселског споразума, првог документа о нормализацију односа, потписаног пре 11 година. Једна једина ствар коју је Приштина требало да уради јесте оснивање ЗСО. Након 11 година, они то нису урадили. Понављам 11 година нису имплементирали нешто за шта је гарант Европска унија, рекла је премијерка.

Према њеним речима, Србија је у потпуности посвећена миру и стабилности.

Ми живимо за мир и стабилност, то је наш основни циљ. Али као што сам рекла, познато је шта је услов за то, а то је формирање Заједнице српских општина, закључила је Брнабић на панелу.

Председница Владе је у обраћању медијима након панела, рекла да премијер привремених приштинских институција говори само оно што верује да његови сународници на Косову и Метохији желе да чују и оно у шта сам верује, а што је далеко од реалности.

Према подацима УНХЦР-а, 23 године од завршетка оружаног сукоба на Косову и Метохији, та територија остаје регион са најмање повратника од свих постконфликтних подручја на свету, рекла је премијерка, указавши на то да се у покрајину за 23 године од конфликта вратило само 1,89 одсто људи, што Курти назива „успешном причом”.

Брнабић је навела два примера за то да „Косово“ никако не може бити „светионик Демократије“.

Само од почетка ове године шест Срба је упуцано, а да и даље није подигнута истрага ни против кога. Нико није ни у истражном притвору. Не постоји правда уколико пуцате на Србе на Косову и Метохији. Други пример је Албанац, припадник тзв. косовске полиције, који је упуцао једанаестогодишњег дечака и двадесетпетогодишњег младића на Божић. И тај човек је на слободи, указала је она.

Према њеним речима, један од Срба који је оптужен за нелегалну градњу у истражном је притвору 21 месец.

Брнабић је поручила да је потребно да се сви држе конкретних података и примера како би видели у којим условима Срби на Косову и Метохији живе.