Oбележена 218-годишњица оснивања Правитељствујушчег совјета српског

Oбележена 218-годишњица оснивања Правитељствујушчег совјета српског

27/08/2023 Off By BERB

Foto: minrzs.gov.rs

 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Никола Селаковић истакао је данас, на обележавању 218-годишњице оснивања Правитељствујушчег совјета српског, да је суштина обележавања оваквих датума сећање на значајне личности како се оне никада не би заборавиле.

Селаковић је у Малом Борку, у Градској општини Барајево, подсетио на то да су они који су подигли буну у Орашцу 1804. године дошли у Велики Борак да се договоре како да конституишу државу.

Свега неколико дана након велике победе против царске војске у Иванковцу, састали су се овде да формирају први стални орган власти устаничке Србије –  био је то Правитељствујушчи совјет сербски, навео је министар.

Он је, говорећи о историјским чињеницама тог периода и тог важног догађајa у изградњи независне српске државе, рекао да je Совјет био везан за двојицу људи, од којих је један дошао из Српске православне цркве – Прота Матеја Ненадовић, а други из реда правне науке – Божидар Грујовић, који је рођен као Теодор Филиповић.

Селаковић је подсетио и на велику улогу коју је у историји српског народа одиграла, коју данас игра и коју ће имати Српска православна црква, истакавши да је након обнављања српске државе, на чело Владе доведен свештеник Прота Матеја Ненадовић.

Иако нису имали државу која је била призната, наши су се преци понашали као држава и зато су државу успели и да створе. Тамо где је стао 1813. велики Карађорђе, 1815. наставио је Милош и ко год покушава српску историју да посматра гледајући само једног или само другог, тај не види целу слику, указао је министар.

У Малом Борку венце су положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, Градске општине Барајево, као и удружења и грађани опредељени за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Истог дана, Селаковић је положио венац и на гроб Проте Матеје Ненадовића, у порти Цркве Светих Арханђела у Бранковини, наводи се у саопштењу Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.