У Сплиту свечано затворене Спортске игре младих

У Сплиту свечано затворене Спортске игре младих

25/08/2023 Off By BERB

Foto: minljmpdd.gov.rs

 

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов присуствовао је свечаности затварања 27. Дунав осигурање Спортских игара младих у Сплиту.

Спортске и физичке активности велико су добро и за појединца и за друштво у целини, па његова афирмација, нарочито међу младима, увек заслужује подршку, игре спајају људе и стварају чврсте везе, што посебно треба посветити када је реч о оваквим приредбама које окупљају више стотина хиљада младих из неколико држава бивше Југославије, чија се завршница одржава овде у Сплиту сусретима најбољих екипа, изјавио је јуче министар Жигманов.

Према његовим речима, важно је да у односима Србије и Хрватске простори и садржаји сарадње расту из дана у дан и да се позитивно одвијају, а радост младих људи које окупља спорт, као ових дана у Сплиту, мотив су и повод политичарима да треба да истрају у томе да сарадњу двеју држава стално унапређују.

Регионална манифестација Спортске игре младих, која окупља децу из Србије, Хрватске и Босне и Херцеговине, највећа је манифестација аматерског спорта у Европи. На њој је до сада, за 27. година постојања, учествовало више од 2,5 милиона деце и младих, чему треба додати и овогодишње учеснике којих је више од 110.000 у Хрватској, више од 90.000 у Србији и преко 60.000 у Босни и Херцеговини. Деца се такмиче у десет дисциплина, а учешће је бесплатно.

Спортске игре младих промовишу здрав начин живота, толеранцију, заједништво и дружење. Оне шире хуманост, поштовање различитости, доприносе сузбијању насиља и развоју осећаја заједништва.

Поред министра Жигманова, свечаној завршници присуствовали су и министар спорта Зоран Гајић, председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић и други.