Влада усвојила сет предлога закона у области просвете

Влада усвојила сет предлога закона у области просвете

25/08/2023 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Влада Републике Србија усвојила је на данашњој седници сет просветних закона чији је циљ јачање васпитне функције установа образовања и реализација утврђеног сета мера ради боље превенције и ефикаснијег реаговања и поступања у случајевима насиља у школама.

Усвојени су: Предлог закона о изменама и допунама Закона о основама система образовања и васпитања, Предлог закона о изменама и допунама Закона о основном образовању и васпитању, Предлог закона о изменама и допунама Закона о средњем образовању и васпитању.

У том сету усвојен је и Предлог закона о изменама и допунама Закона о уџбеницима, којим се омогућава увођење националне читанке и утврђује начин припреме и одобравања овог наставног средства.

На седници је усвојена и измењена Уредба о обавезној производњи и промету хлеба од брашна „Т-500” у циљу заштиту тржишта, односно спречавања деформација у формирању цена ове робе која је јако важна за снадбевања потрошача, нарочитно нижих социјалних категорија и зато је продужен период важења Уредбе до 30. новембра 2023. године.
Такође, имајући у виду да се наставља ограничење цене ове врсте хлеба, Влада је донела одлуку да се из Републичке дирекције за робне резерве произвођачима хлеба, који користе брашно „Т-500”, додатно подели 42.000 тона, што значи да ћe им до тог датума бити подељено укупно 74.000 тона брашна.

Влада је усвојила Предлог одлуке о измени Одлуке о одређивању пољопривредних и прехрамбених производа за које се плаћа посебна дажбина при увозу и утврђивању износа посебне дажбине, којом је плаћање повећаног износа посебне дажбине за евапорисано млеко, сир и урду, осим за сурутку, продужено до 31. октобра 2023. године.

Услед великог скока увоза млека и млечних производа у односу на претходне године, дошло је до пада откупне цене млека на домаћем тржишту што је као резултат имало пад производње млека и смањење сточног фонда, односно млечних грла крава. У међувремену, ситуација је почела постепено да се стабилизује, али је потребан још један период како би се дефинисала откупна цена којом ће произвђачи бити задовољни, обезбедио несметан и стабилан прилив млека у млекаре и несметано снабдевање том намирницом.

На седници је донета и измењена Уредба о критеријумима за доделу подстицаја послодавцима који запошљавају новонастањена лица у Републици Србији, којом је предвиђено да се за још годину дана продужи рок за њихово запошљавање и остваривање права на подстицаје и исплату подстицаја.