Ефикасније остваривање права из области породично-правне заштите

Ефикасније остваривање права из области породично-правне заштите

24/08/2023 Off By BERB

Фото: Дејан Урошевић

 

Министарство за бригу о породици и демографију организовало је за представнике локалних самоуправа семинар о примени нових измена Закона о финансијској подршци породици са децом, чија је примена почела 1. августа.

Министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић истакла је да је поносна на ове законске измене, којима је статус мајки предузетница изједначен са статусом мајки које су у радном односу када су у питању права по основу рођења детета.

„Циљ данашњег окупљања је да сви заједно продискутујемо о најновијим изменама и допунама и да од вас чујемо који су то изазови са којима се сусрећете када је у питању остваривање различитих права из области породично-правне заштите, како бисмо их превазишли“, навела је министарка Кисић на семинару, којем су присуствовали представници више од 100 локалних самоуправа, који непосредно раде на примени Закона о финансијској подршци породици са децом.

Кисић је истакла да се нове измене односе на подршку мајкама предузетницама, тачније на могућност да њихови супружници остваривају право одсуства ради неге детета након трећег месеца од рођења детета, као и на дужину трајања породиљског одуства за рођење трећег и сваког наредног детета, чиме су жене предузетнице изједначене са свим другим мајкама које су у радном односу.

Министарка Кисић истакла је да је поносна и на још једну меру када је у питању подршка породицама – субвенције мајкама за куповину прве некретнине по основу рођења детета.

Ово право је, према њеним речима, до сада остварило више од 350 мајки, којима је држава помогла да својим породицама обезбеде боље услове за живот.