Британске компаније заинтересоване за улагање у енергетски сектор Србије

Британске компаније заинтересоване за улагање у енергетски сектор Србије

24/08/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић разговарала је данас са новоименованим амбасадором Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске у Србији Едвардом Фергусоном о сарадњи двеју земаља у области енергетике и интересовању британских компанија за улагање у енергетски сектор Србије, пре свега у области обновљивих извора енергије.

Ђедовић је нагласила да у условима светске енергетске кризе Србија жели да оснажи своју енергетску безбедност, али и да настави са одрживом транзицијом на чистије изворе енергије у чему Велика Британија има велико знање и искуство.

Знамо да постоји значајно интересовање Велике Британије за учешће у новој енергетској политици Србије, од пројеката изградње великих хидроелектрана, нових капацитета обновљивих извора енергије, складиштења енергије, енергетске ефикасности и примене најновијих технологија. Надам се да ћемо неке од ових прилика моћи да искористимо и да остваримо резултате у времену које је пред нама, додала је она.

Фергусон је истакао да су британске компаније заинтересоване да учествују у пројектима који се развијају у Србији, а посебно у области енергетике и рударства, енергетске транзиције и инфраструктуре, имајући у виду њихово међународно искуство, као и могућност финансирања пројеката кроз кредитни механизам UK Export Finance.

Он је рекао да су упознати са реформским процесима у српском енергетском сектору и да верује да ће доказано искуство и ефикасност моћи да примене у области енергетике и нарочито у процесу енергетске транзиције.