Oбележена 82-годишњица злочина на Теразијама

Oбележена 82-годишњица злочина на Теразијама

17/08/2023 Off By BERB

Foto: minrzs.gov.rs

 

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић, предводио је државну церемонију полагања венаца и одавања почасти на београдском тргу Теразије, код Споменика обешеним родољубима, којом је обележена 82. годишњица од злочина учињеног над цивилима од стране окупационих снага.

Антић је том приликом рекао да спомен обележје у центру Београда, на Теразијама, је симбол људског и патриотског отпора нацистичкој и фашистичкој окупацији Србије те 1941. године.

Државни секретар је указао да мало људи зна да је спомен обележје на тргу Теразије, посвећено петорици родољуба. Напомињући да су ученик Милорад Покрајац, кројачки радник Јован Јанковић, обућар Светислав Милин, Велимир Јовановић и земљорадник Ратко Јелић стрељани јер су били родољуби, Антић је додао да су страдали невини, јер су се борили за слободу свог народа и пружали отпор окупатору.

Поред државног секретара и помоћника министра Сектора за борачко инвалидску заштиту Милоша Ковачевића, венце су положили представници Града Београда, борачких удружења, удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и грађани.