Инвестиције из Јапана увек добродошле у Србију

Инвестиције из Јапана увек добродошле у Србију

16/08/2023 Off By BERB

Foto: mfin.gov.rs

 

Потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали састао се данас са новопостављеним амбасадором Јапана у Србији Акиром Имамуром са којим је разговарао о односима две земље и могућностима даље сарадње.

Надам се интензивирању сарадње са Јапаном који је наша пријатељска земља, рекао је Мали и додао да је Србија финансијски стабилна земља, да пуно улаже у инфраструктуру, ауто-путеве, енергетику која је на листи приоритета, као и да је то уједно и сектор у коме јој је Јапан партнер.

Он је поручио да је свака инвестиција из Јапана драгоцена и добродошла јер са њом у нашу земљу долази и најновија технологија из ове земље и да је увек расположен за ширење сарадње.

Мали и Имамура су као један од најважнијих пројеката на којима би две државе могле да сарађују, истакли планирану изградњу реверзибилне хидро-електране „Бистрица“, стратешког пројекта у сектору енергетике.

Имамура се захвалио на добродошлици и рекао да је узбуђен због чињенице колико се Србија развила од 2004. године када је последњи пут посетио. Амбасадор је изјавио да дели оптимизам са министром Малим када је реч о будућем курсу развоја Србије. Према његовим речима, Јапан путем Иницијативе за сарадњу са земљама Западног Балкана подржава процес придруживања Србије Европској унији. Он је истакао да је Јапан земља која је енергетски ефикасна те да ће радо са Србијом поделити своје искуство и технологије како су до тога дошли.

Имамура је додао да је Јапан заинтересован да као партнер буде део инфраструктурних пројеката у Србији који су у плану, с обзиром да јапанске фирме у Србији запошљавају 3.000 људи.