Јавна расправа о изменама и допунама Закона о спречавању корупције потпуно транспарентна

Јавна расправа о изменама и допунама Закона о спречавању корупције потпуно транспарентна

16/08/2023 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Министарка правде Маја Поповић демантовала је данас наводе опозиционе посланице Маринике Тепић које је изнела поводом јавне расправе о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о спречавању корупције.

 

У демантију се наводи:

Поједини опозициони политичари континуирано покушавају да дезинфомишу јавност, као и да на тенденциозан начин и на штету свих грађана, уруше углед државних органа. У том смислу Мариника Тепић „примедбује” како је спровођење јавне расправе о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о спречавању корупције која је у току „један од најподмуклијих подухвата Вучићевог режима” и да је „најава забашурена само на интернет страници Министарства правде”.

Тим поводом министарка правде Маја Поповић истиче да се Закон о спречавању корупције мења и допуњује у складу са препорукама из Петог евалуационог круга Групе држава Савета Европе против корупције (GRECO), као и у складу са коментарима организације „Транспарентност Србија” који су дати током јавних кансултација о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о управљању прадузећима у државном власништву.

Поред тога министарка правде демантује наводе Маринике Тепић који усмерени на обмањивање јавности и указује да је процес спровођења јавне расправе о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о спречавању корупције потпуно транспарентан, а не „забашурен” и да су у складу са закључком Владе, који је донет на основу Пословника Владе, сви подаци о спровођењу јавне расправе доступни на сајту Министарства правде и порталу Е-консултације. Са садржајем измена и допуна Закона о спречавању корупције могу да се упознају све заинтересоване стране. Да је јавност упозната са изменама и допунама сведоче и пристигли коментари и предлози.

Истичемо и да јавна расправа нема за циљ „легализацију корупције” како се наводи, већ предстваља позив свим заинтересованим странама да дају конкретне коментаре, предлоге и сугестије који могу бити од значаја за унапређење Нацрта закона.

Напомињемо да су потпуно нетачни наводи Маринике Тепић „да се, уколико остану тренутне формулације, отвара могућност да хиљаде јавних функционера, директори, в.д. директора, државни секретари буду заштићени и за лоповлук аболирани”.

Измемнама и допунама Закона о спречавању корупције, у складу са препорукама из Петог евалуационог круга Групе држава Савета Европе против корупције (GRECO), проширује се и потпуно јасно прописује круг јавних функционера, па ће јавни функционер у смислу Закона о спречавању корупције бити и сваки државни службеник на положају, заменик директора Агенције за спречавање корупције, шеф кабинета председника Владе, шеф кабинета потпредседника Владе, саветник председника Владе, саветник потпредседника Владе и посебни саветник министра.

Поред тога потпуно се нетачно и злонамерно наводи да ће законом бити заштићени и аболирани за лоповлук директори и в.д. директора јавних предузећа. Изменама и допунама закона нико неће бити заштићен и аболиран за лоповлук, па ни директори јавних предузећа, што се може видети и бар површним читањем измена и допуна Закона које су на јавној расправи, јер је предвиђено да се јавним функционерима сматрају управо директори, чланови надзорног или извршног одбора, као и представнци Републике Србије, аутономних покрајина, јединица локалне самоуправе и градских општина у скупштинама друштва у којима Република Србија, аутономне покрајине, јединице локалне самоуправе и градске општине имају својство члана, односно акционара са више од 50 одсто основног капитала друштва, као и привредног друштва у којем Република Србија, аутономне покрајине, јединице локалне самоуправе и градске општине имају контролно власништво по другом основу.

На њих ће се, као и на остале јавне функционере, примењивати одредбе овог закона о дужности пријаве имовине и прихода Агенцији за спречавање корупције, спречавања сукоба интереса, тражења мишљења о кумулацији јавних функција и друго.

Још једном позивамо све зинтересоване стране да узму учешће у јавној расправи и на уздржаност од дезинформисања јавности и урушавања угледа државних органа. Подизање медијске прашине без основа предстваља озбиљну манипулацију јавног мњења на коју је у овом тренутку „безидејна” опозиција једино спремна.