Влада Србије поуздан и одговоран партнер словачкој националној мањини

Влада Србије поуздан и одговоран партнер словачкој националној мањини

11/08/2023 Off By BERB

Foto: minljmpdd.gov.rs

 

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов, присуствовао је Свечаној седници Националног савета словачке националне мањине поводом 20. годишњице од његовог оснивања. Свечана седница, уз присуство бројних званица и гостију, одржана је у оквиру програма овогодишњих Словачких народних свечаности у Бачком Петровцу.

Министар Жигманов поздравио је све присутне представнике локалних власти, Покрајинске владе, госте из Републике Словачке и све чланове Словачког националног савета на челу са председницом Душанком Петрак, изразивши част и задовољство на прилици да присуствује Свечаној седници мањинског самоуправног тела словачке заједнице у Републици Србији. Министар је честитао на свему што је Савет у протеклих 20 година постигао када је у питању очување имена Словака на територији Аутономне покрајине Војводине, то јест у Републици Србији.

Очување и развој идентитета словачког народа, свим напорима који имају за последицу добробит припадника словачке заједнице, нарочито када су у питању активности у подручју културе, образовања, информисања и службене употребе језика и писма. Ваша постигнућа се виде и када су у питању интеграција Словака у локалне заједнице, регионалне заједнице као и у заједници свих грађана Републике Србије, равнопраних грађана који остварују једнакост у пуном капацитету, поручио је Жигманов.Министар је истакао да припадници свих националних заједница, па тако и словачког народа у својим настојањима за даљи напредак у Влади Републике Србије имају поузданог и одговорног партнера, који је гарант ресорно министарство на чијем је он челу. Министар Томислав Жигманов је примио Златну плакету Словачког националног савета која је додељена Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог за допринос развоја Националног савета поводом 20. година његовог постојања.