Жигманов честитао припадницима словачке националне мањине национални празник

Жигманов честитао припадницима словачке националне мањине национални празник

10/08/2023 Off By BERB

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов честитао је данас припадницима словачке националне мањине национални празник – Словачке народне свечаности, које представљају најзначајнију културну манифестацију Словака у Србији.

 

Први пут су одржане у Бачком Петровцу 28. августа 1919. године, када се на народном збору окупио велики број Словака из Срема, Баната и Бачке, где се говорило о важним и актуалним друштвеним питањима – кога послати као представника Словака у Београд у „Народно представништво“, како успешно покренути словачку средњу школу (Нижу гимназију у Петровцу), како најједноставније доћи до словачких књига за школарце и друго.

У оквиру Словачких народних свечаности 1932. године одржано је конститутивно заседање Матице словачке у Југославији са седиштем у Гимназији у Бачком Петровцу, а 1949. године отворен је Музеј Словака за који су експонати прикупљани путем рада културно-уметничких друштава.

За време Другог светског рата Свечаности се нису одржавале, а њихово поновно одржавање покренуто је у августу 1945. године и одржаване су до 1953. године. Након четрдесетогодишње паузе Словачке народне свечаности су по други пут обновљене 1992. године, након што је обновљен и рад Матице словачке 1990. године.

Према попису становништва из 2022. године, у Србији живи 41.730 Словака. На простор Војводине почели су се насељавати с подручја северне Словачке након одласка Турака из Угарске крајем 17. века, а миграције су настављене и у 18. и 19. веку. Регионални културни и национални центри Словака су у Бачком Петровцу, Ковачици и Старој Пазови, а седишта најважнијих националних институција налазе се у Новом Саду. Данас Словаци у Србији слове за добро организовану националну заједницу, чији припадници у великом обиму остварују своја законом прописана права у подручју културе, образовања, информисања и службене употребе језика и писма. Према вероисповести, више од 90 одсто Словака чланови су Словачке евангеличке цркве аугзбуршке вероисповести.

Национални савет словачке националне мањине, народне свечаности прогласио је празником свих Словака који живе у Републици Србији. Садржај свечаности је разнолик, чине га културно-уметнички програми, изложбе у галеријама, разни сусрети, предавања као и разна спортска такмичења.

У оквиру програма овогодишњих Словачких народних свечаности у Бачком Петровцу 10. августа 2023. године биће одржана и свечана седница Националног савета словачке националне мањине посвећена 20-годишњици овог националног савета који као мањинско самуправно тело има кључну улогу у очувању културе, традиције и идентитета Словака у Србији.