Србија опредељена за наставак јачања сарадње са УК

Србија опредељена за наставак јачања сарадње са УК

09/08/2023 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се данас са специјалним изаслаником Уједињеног Краљевства за Западни Балкан Стјуартом Вилијамом Пичом са којим је разговарала о унапређењу билатералних односа и ситуацији у региону.

Председница Владе је изразила опредељеност Србије за наставак јачања сарадње са Уједињеним Краљевством и посебно истакла значај економске сарадње, указавши да је трговина услуга током 2022. године превазишла милијарду и 300 милиона евра укупне вредности, посебно нагласивши важност продубљивања сарадње у областима образовања, културе, науке, ИТ сектора и енергертике за билатералне односе.

Брнабић је истакла да је регионална сарадња један од спољнополитичких приоритета Србије на чему интезивно ради.

Када је реч о односима са Приштином, председница Владе је нагласила да је услов за наставак процеса нормализације односа Београда и Приштине испуњавање претходно договорених обавеза и да је то једини начин за превазилажење отворених питања и постизање узајамно прихватљивог решења. Додатно је истакла да очување мира и стабилности представља основни приоритет Београда.

Пич је изразио опредељење Уједињеног Kраљевства за очување мира и напретка региона, као и да Лондон подржава Берлински процес и све друге иницијативе које доприносе унапређењу конкретне сарадње у региону.

Састанку је присуствовао и амбасадор Уједињеног краљевства у Београду Едвард Фергусон.