Потенцијал за унапређење економске сарадње са Црном Гором

Потенцијал за унапређење економске сарадње са Црном Гором

09/08/2023 Off By BERB

Фото: Тaнјуг/Зоран Жестић

 

Потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали састао се данас са министром финансија Црне Горе Александром Дамјановићем, са којим је разговарао о унапређењу економских односа две земље.

 

Мали и Дамјановић су разговарали о важним пројектима који се спроводе, а једна од тема је било и планирано увођење електронских фактура у Црној Гори.

С обзиром на искуство Републике Србије у увођењу е-фактура, договорено је да ће стручњаци Министарства финансија помоћи Црној Гори у преношењу знања и искуства, а у наредним недељама биће потписан и уговор у циљу имплементације система е-фактура у црногорски фискални систем.

Мали је истакао да је реч о реформском процесу који ће помоћи Црној Гори да буде фискално стабилна, и најавио да се у Србији тренутно ради на е-отпремницама и е-акцизама. Како је нагласио, заједно са системима е-фискализације и е-фактура, који већ функционишу, тиме ће бити заокружен један важан процес. Он је додао да систем е-фактура тренутно користи 216.592 субјекта, а од почетка коришћења система до данас размењено је преко 75 милиона електронских фактура.

Саговорници су разговарали и о решавању проблема у вези са дуговањем Института „Др Симо Милошевић“ у износу од 7,4 милиона евра ка Југобанци у стечају, односно ка Агенцији за осигурање депозита Србије, која је преузела потраживања након што је Југобанка отишла у стечај.

Реч је о вишедеценијском спору, који у најкраћем периоду мора да се реши, сагласили су се саговорници. Они су истакли да је потребно трајно решење како би се очувала ова важна здравствено – туристичка институција, и договорили даље процедуралне и правне кораке, који ће, између осталог, подразумевати и одређену врсту споразума.
Истовремено, Република Србија има дуговања ка Црној Гори у износу од 1,3 милиона евра за стару девизну штедњу, тако да су се Мали и Дамјановић сложили да ће будућим споразумом и то бити решено.

Министри су се сагласили да је важно да се Институт сачува и да добро функционише, те да ће постојећи проблем бити решен на узајамно прихватљив начин.

На крају састанка, Мали и Дамјановић су закључили да има простора за даље унапређење економске сарадње, а све у сврху бољег квалитета живота грађана две земље.