Три представе Народног позоришта гостују у августу на фестивалима у Будви, Бару и Тивту

Три представе Народног позоришта гостују у августу на фестивалима у Будви, Бару и Тивту

06/08/2023 Off By BERB

Фото: Народно позориште у Београду

 

Ансамбл Драме Народног позоришта у Београду гостоваће у другој половини августа на три реномирана летња фестивала у Црној Гори.

 

Представа „Урнебесна трагедија“, по тексту Душана Kовачевића, у адаптацији и режији Јагоша Марковића, биће изведена 22. августа на 36. Фестивалу „Град театар” Будва.

Kовачевић у овој црнохуморној причи, чија се радња одвија пре више од 30 година, у времену када је и написана (1991), преиспитује породичне и личне трагедије, мале и велике катастрофе које се догађају у наоко обичним људским животима.

На Сцени „Између цркава“ (21,00) живописну галерију ликова дочараће Николина Фригановић (Ружа), Жељко Еркић (Милан), Петар Васиљевић (Невен), Нела Михаиловић (Јулка), Александар Вучковић (Kоста), Сандра Бугарски (Рајна), Бранко Видаковић (Василије), Љубиша Савановић (Доктор) и Марија Недељков (Милиционерка).

Дан касније, 23. августа, на 36. „Барском љетопису“, гостоваће „Деца“, једна од најоригиналније инсценираних представа у последњих неколико година у српским театрима. Kомад, заснован на потресној поезији истоименог дела Милене Марковић овенчаног престижном „Ниновом наградом“ за роман године, у режији и на музику Ирене Поповић, биће одигран (21,30) на Летњој сцени Дома културе.

Представа, у иновативној оперској форми у 17 песама, хронолошки прати разне дубоко интимне и истините приче о деци, одрастању и породици, као и о томе колико је сложено бити ћерка, мајка, син… Све то уз специфичан кореографски језик и динамику путовања кроз различите физичке пејзаже, афекте, драмске односе, гласове, звукове и речи – који свеукупно отеловљују колективно у појединачном и појединачно у колективном.

Велики ансамбл представе све време је на сцени, а чине га глумци и оперски певачи, који су својеврсно колективно тело, односно идентитет.

Мини серију августовских гостовања закључиће култна „Велика драма“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која ће бити изведена (31.08.) на затварању 18. Фестивала медитеранског театра „Пургаторије“ у Тивту.

Ова четворочасовна поетско-реалистична представа, у којој Kовачевић и велики глумачки ансамбл (35 улога, двадесетак статиста) кроз потресну сагу о нашој новијој прошлости, од средине до краја 20. века, преиспитују како историјски догађаји утичу на појединца и на који начин идеологија и политика трагично одређују људске судбине, биће изведена од 21 час на Летњој позорници.

„Велику драму“, чија је премијера одржана пре више од две деценије – 22. фебруара 2002. године, на досадашњих 268. извођења видело је близу 200.000 гледалаца.