Бесплатни заштитни рамови за тракторе пољопривредницима из Орашца

Бесплатни заштитни рамови за тракторе пољопривредницима из Орашца

03/08/2023 Off By BERB

Фото: МГСИ/Предраг Митић

 

Пољопривредницима из Орашца код Аранђеловца данас су додељени бесплатни заштитни рамови за тракторе на основу Уредбе Владе Србије, као једне од превентивних мера за смањење броја страдања услед превртања трактора и покушаја минимизирања повреда возача трактора.

Додели рамова присуствовали су министар грађевинарства, саобраћаја и инфаструктуре Горан Весић, министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић, директор Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић и начелник Управе саобраћајне полиције Славиша Лакићевић.

Према речима министра Весића, ради се о пројекту Владе Србије у коме учествује више министарстава, а носилац је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Миннистар је објаснио да је циљ да се на овај начин помогнеме и побољша безбедност људи који возе углавном старе тракторе. У Србији има више од 100.000 таквих трактора инагласио да су само у протекле три године 83 особе погинуле на тракторима у саобраћајним несрећама, а сматра се да је приближно 46 лица настрадало само у прошлој години у незгодама ван главних путева, на њивама или у шумама, прецизирао је Весић.

Весић је навео да је, поред тога, 549 лица повређено у последње три година на тракторима и управо зато је Влада Србије донела одлуку да обезбеди средства за наредне три године, а ово је прва година, и обезбеђено је 125 милиона динара за субвенцију за постављање заштиних рамова који штите животе људи који возе тракторе.

Министар Весић је рекао да је ове године подељено више од 4.600 рамова, пријавило се приближно 6.000 пољопривредника и већ за неких месец дана имаћемо нови конкурс за рамове који ће бити додељени наредне године.

Весић је поручио да је ово уједно позив свима који нису учествовали да се сада пријаве, додавши да оно што је важно је да урадимо све што можемо заједно да бисмо повећали безбедност на путевима, нарочито у руралним срединама које користе пољопривредне машине.

Министар је указао да је разговарао са представницима ЈП Путеви Србије и Саобраћајном полицијом, на тему шта можее да се уради на путу према Младеновцу, уз напомену да је веома важно да сви поштујемо саобраћајне прописе и сачувамо животе свих учесника у саобраћају.

Министар је навео да је ова акција веома важна јер се показује да држава води рачуна о пољопривредницима, не само кроз њихов основни посао и субвенције. већ и када је њихова безбедност у питању.

Јелена Танасковић је, у оквиру акције доделе заштитнх рамова, разговарала са пољопривредницима из Орашца и о проблемима са којима се суочавају.

Танасковић је рекла да се пољопривреда и проблеми пољопривредника заснивају на томе колико ће добити субвенција и када ће бити исплаћене, истакавши да је ова година свакако боља него што су биле претходне, пре свега ако причамо о износу средстава који је опредељен.

Министарка је прецизирала да ће 113 милијарди ове године бити исплаћено директно пољопривредницима, а до сада је то било приближно 60, 70 милијарди, тако да имамо скоро па дуплирани износа.

“Што се тиче исплате и времена, у овом периоду прошле године је исплаћивана претходна година, добијали су субвенцију за 2021. годину, а сада се исплаћује текућа година и у том смислу смо озбиљно покренули и убрзали ствари и у разговору са пољопривредницима можете чути колико су они задовољнији износма субвенција које добијају“, указала је Танасковић.

Kако је оценила, постоји недовољна информисаност код једног броја пољопривредника о томе шта све могу да искористе.

Танасковић је најавила да овде организовати један радни састанак, отворена врата, али и у свим осталим локалним самоуправама, како би разговарали о томе где могу да узму субвенцију за тракторе, преко којих пројеката, шта то држава нуди, када ће бити јавни позиви.
Иако је све то много сада транспарентније, како је министарка навела, ми ћемо разговарати са њима, како бисмо их упознали са свим погодностима на које имају право.

Министарка Танасковић је подсетила на то да је од 2017. године до сада више од 2.700 трактора купљено преко субвенција које држава обезбеђује.

Начелник Управе саобраћајне полиције Славиша Лакићевић упутио је апел пољопривредницима који учествују у саобраћају да буду видљиви и поштују саобраћајне прописе.

Ово је период године када највише учесника у саобраћају на тракторима страдају, нагласио је Лакићевић и додао да је неопходно да поштују саобраћајни прописи и да укључе жуто ротационо светло у условима смањене видљивости и да прикључна возила користе на одговарајући начин.

Лакићевић је указао на то да ће Министарство унутрашњих послова појачати све активности на критичним деоницама и да је ове године за 80 одсто смањен број повређених и дупло преко мање погинулих возача трактора.

“Закључно са данашњим даном имамо 15 возача трактора који су страдали – девет ван путева и у саобраћајним незгодама шест. Настављамо у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја превентитне актиности како бисмо смањили потпуно страдање тракториста”, рекао је Лакићевић.

Агенција за безбедност саобраћаја реализује Националну кампању у циљу подизања безбедности тракториста, рекао је директор Бранко Стаматовић.

“Ове године држава је издвојила 125 милиона динара, а тако ће бити и наредне две године. Идеја је да се кроз ову субвенцију купи више до 11.000 заштитних рамова и да се доделе нашим пољопривредницима који поседују тракторе без рамова. Агенција за безбедност саобраћаја је расписала пројекат који је претходио овој акцији и подразумева да се види колико има трактора у Србији који нису опремљени заштитим рамовима. На жалост, преко 200.000 трактора у Србији нема заштитну структуру и то јесте велики проблем“, нагласио је он.

Ми смо конструисали универзалан заштитни рам који одговара за више врста трактора и покрива негде око 100.000 трактора разних модела. Израђено је више од 4.600 рамова који су ове године подељени пољопривредницима, рекао је Стаматовић.

„Рам је атестиран и поседује сву документацију. Kористим прилику да свим учесницма у саобраћају скренем пажњу да посебно воде рачуна о трактористима на путу и да сами трактористи воде рачуна да буду осветљени и видљиви”, рекао је директор Агенције за безбедност саобраћаја.