У Србији еутаназирано 19.740 заражених свиња

У Србији еутаназирано 19.740 заражених свиња

03/08/2023 Off By BERB

Фото: Танјуг

 

Прва седница Оперативног штаба за спречавање, сузбијање и искорењивање заразне болести афричке куге свиња (АКС) одржана је данас у Влади Србије, којој су поред представника Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде присуствовали и представници струке, полиције, војске и других релевантних институција.

 

Оперативни штаб је дискутовао о наредним корацима у спречавању ширења АКС и осмислили план за даљи рад и заједничко деловање свих екипа на терену.

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде и заменик председника Оперативног штаба Јелена Танасковић изјавила је након састанка да је до овог тренутка у Србији еутаназирано 19.740 свиња заражених афричком кугом и додала да је то забрињавајући број, али и подсетила на то да је 2021. године само на једној фарми еутанизирано 21.000 заражених свиња.

Танасковић је указала да је охрабрујући податак изнет на данашњем састанку, а то је да је број јединица локалне самоуправе где је забележена зараза свиња остао исти, односно да није повећан. Министарка Танасковић је прецизирала да је афричка куга и на данашњи дан потврђена на територији 32 општине у 13 управних округа.
Министарка је истакла и да је ветеринарска инспекција кренула у ванредну контролу печењара у Србији и додала да ће све печењаре на територији Србије бити исконтролисане ванредно у наредном периоду и то веома брзо.

Према њеним речима, то је још једна од мера која се спроводи како би се ситуација са афричком кугом свиња ставила под контролу.

Оперативни штаб за спречавање, сузбијање и искорењивање заразне болести АКС који је формиран при Влади Републике Србије, координира предузимање свеобухватних мера, а њиме председава председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

Афричка куга свиња је вирусна болест са којом се, поред Србије бори цео регион и поједине државе Европске уније, а у нашој земљи је први пут дијагностификована 2019. године.