Српско искуство у буџетској контроли значајно за Црну Гору

Српско искуство у буџетској контроли значајно за Црну Гору

03/08/2023 Off By BERB

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

 

Помоћница министра у Министарству финансија Владе Србије Ана Тешић и главна буџетска инспекторка Црне Горе Јелена Перућица изјавиле су данас да ће Србија и Црна Гора убудуће тесније сарађивати у области обостране заштите финансијских интереса две земље.

Делегација Директората за буџетску инспекцију и сузбијање неправилности и превара Црне Горе је овим састанком започела дводневну посету Београду.

Тешић и Перућица разговарале су о могућностима развоја сарадње две земље у овој области и начинима како да Црна Гора искористи искуство Србије у прављену доброг финансијског законодавног оквира, инструмената контроле и дигитализације финансијских процеса који су важни за функционисање јавних финансија.

Циљ је да пренесемо знања и досадашња искуства, будући да је Србија одмакла у реформи система јавних финансија и искуство које у тој области поседује је драгоцено за сваку земљу која то тек почиње, указала је Тешић.

Тешић је истакла да ће окосница билатералне сарадње бити начин организације и функционисања буџетске инспекције, законодавни оквир и акта у складу са захтевима преговарачког поглавља 32 – финансијски надзор, као и размена искустава у овој области.

Делегација Црне Горе оценила је да ће искуство српских колега из Сектора за буџетску инспекцију Министарства финансија бити од великог значаја за операционализацију буџетске инспекције у Црној Гори.

“Узевши у обзир да је законодавни оквир у Републици Србији већ успостављен, да су подзаконски акти, правилници, методологија и стратегија усклађени као и да је функционална сама организација буџетске инспекције, ову посету сматрамо изузетно корисном у погледу начина рада и поступања у конкретним случајевима пријава неправилности и превара, односно незаконитог трошења буџетских средстава”, наводи се у допису којим је иницирана посета црногорске делегације.