Унапређење положаја старијих лица један од приоритета Владе Србије

Унапређење положаја старијих лица један од приоритета Владе Србије

02/08/2023 Off By BERB

Фото: Дејан Урошевић

 

Циљ Предлога стратегије за унапређење положаја старијих лица у Републици Србији за период од 2024. до 2030. године је унапређење положаја најстаријих суграђана и побољшање квалитета њиховог живота, поручила је данас министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић на јавној расправи о овом стратешком документу у Дому Народне скупштине Републике Србије.

Министарка Кисић је указала да је, према резултатима Пописа становништва из 2022. Године, укупан удео лица старијих од 65 година 22 одсто, што значи да више него сваки пети становник наше земље спада у ову категорију, као и да феномен старења становништва погађа и најразвијеније земље.

За разлику од неких претходних стратегија и акционих планова, који су били усмерени на институционални смештај старијих особа, овај предлог је усмерен ка активном и здравом старењу, међугенерацијској сарадњи и и социјалниј инклузији старијих, навела је Кисић и додала да је брига о старијима један од приоритета Владе Србије и Министарства за бригу о породицу и демографију.
Према њеним речима, најстарији суграђани су деценијама уназад показали колико су одговорни и како треба да се понашамо, а били су и одличан пример свима и током пандемије корона вируса.

Министарка Кисић је додала да је намера Предлога стратегије за за унапређење положаја старијих лица да старија популација буде укључена у све друштвене сегменте и процесе, јер су њихово знање и искуство од непроцењивог значаја.

Кисић је указала да су Радну групу која је израдила Предлог стратегије чинили представници надлежних министарстава, организација цивилног друштва и академске заједнице, а да је поступак израде подржаo Популациони фонд УН. Министарка Кисић је позвала заинтересоване да се укључе у јавну расправу о овом стратешком документу, која траје до 15. августа, како би стратегија била што боља и сврсисходнија и да бисмо и тиме јасно показали да смо друштво једнаких могућности и права за све грађане.