Састанак Орлића са посланицима француског и аустријског парламента

Састанак Орлића са посланицима француског и аустријског парламента

02/08/2023 Off By BERB

Фото: Скупштина Србије

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се данас са посланицом Националне скупштине Републике Француске Лилијаном Танги и послаником Националног већа Парламента Републике Аустрије Реинхолдом Лопатком.


Током састанка је поздрављена динамична размена посета између три национална парламента на свим нивоима, уз изражену спремност да се она настави и у будућности, уз заједнички рад на институционалном јачању стручне и техничке сарадње.

Председник НС РС је захвалио Француској и Аустрији на подршци коју пружају европском путу Србије, указујући на значајан прогрес који је наша земља остварила у бројним областима. Др Орлић је истакао да је у области владавине права Србија оцењена боље него икада раније и свуда бележи напредак, очекујући да он буде и формално валоризован кроз отварање новог кластера, иако је јасно да на исти нарочити утицај има тешко стање у дијалогу Београда и Приштине, не нашом кривицом.

Посланике је детаљно информисао о опасним и неодговорним потезима Аљбина Куртија, међу којима је и актуелни покушај да, остављајући Србе на КиМ без хране и лекова, изазове хуманитарну катастрофу. „Курти упорно ради на својој агенди физичке елиминације српског народа са КиМ, што не можемо и нећемо да дозволимо“, поручио је др Орлић, додајући да овакво, потпуно антиевропско понашање захтева јасну осуду свих, и да ће Србија, спроводећи своју државну политику, наставити да чува мир и стабилност, постиже успехе у економији, инфраструктури и, у том циљу, сарађује са ЕУ и својим партнерима у свету.

Посланици су током састанка указали на значај даљег повезивања националних парламената, оценивши да њихове заједничке активности и иницијативе могу допринети јачању билатералне сарадње, као и још израженијем напретку наше земље на њеном европском путу.