Redovna Konferencija za novinare ministra spoljnih poslova Ivice Dačića

Redovna Konferencija za novinare ministra spoljnih poslova Ivice Dačića

06/09/2015 Off By

Na jučerašnjoj sednici ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu, došlo se do pet principa vezanih za izbeglice. Prvi je da se paralelno radi na jačanju konttrole spoljnih granica EU. Zatim, da se sarađuje na razbijanju kriminalnih mreža koje prebacuju izbeglice u Evropu. Treće – da se jača saradnja sa zemljama zapadnog Balkana i s Turskom. Četvrto – da se dugoročno radi na uspostavljanju mira na Bliskom istoku. Peto je finansijska pomoć afričkim zemljama


dacic
Info: Ranka Čičak

MINISTAR spoljnih poslova, Ivica Dačić danas je na redovnoj Konferenciji za novinare pohvalio srpsku spoljnu politiku. U avgustu je bilo više važnih aktivnosti – poseta Iranu, važna za stav ove zemlje prema KiM.

Zatim prisustvo našeg ministra spoljnih poslova otvaranju novog Sueckog kanala, gde je bilo prilike i za razgovore s egipatskim ministrom spoljnih poslova i predsednikom, kao i sa nizom drugih ličnosti. U avgustu je bila i sednica Saveta bezbednosti UN posvećena KiM. Dačić kaže da je na njoj bilo žestokih rasprava vezanih za zahtev Kosova za prijem u UNESCO. U oktobru i novembru će biti sednice najviših organa UNESCO – Izvršnog saveta i Generalne konferencije. Dačić kaže da je najverovatnije da će Albanija tražiti da se tačka o prijemu Kosova stavi na dnevni red:
– Mi činimo sve što možemo, iako je prevelik broj zemalja priznao nezavisnost Kosova, da svima stavimo do znanja kakvu grešku prave.
U Meksiku se ministar Dačić sreo s kolegama iz ove zemlje, Gvatemale, Jamajke, Trinidada, predstavnicima Argentine i drugima. Najvažniji uspeh iz prošlog meseca je napredak u briselskom dijalogu, kada je uz posredovanje EU i gospođe Mogerini, došlo do dogovora oko 4 sporazuma i oko mosta u Mitrovici. To bi trebalo da podstakne brzo otvaranje pregovaračkih poglavlja. Dačić kaže da ne očekuje formulacije kakve je EU davala pre nekoliko meseci – da je neophodan uslov za otvaranje poglavlja napredak u briselskom dijalogu:
– Do tog napretka je došlo. Sva 4 sporazuma su prihvaćena. Prema tome, na EU je da ispuni ono što je obećala. A to je brzo otvaranje poglavlja. Za nas nije prihvatljiva kvalifikacija da će se to desiti u prvoj polovini sledeće godine. Mi očekujemo da se to desi do kraja ove godine. Mi smo apsolutno spremni za otvaranje poglavlja 32 i 35. Pripreme za poglavlja 23 i 24 su pri kraju. Juče, na sastanku u Luksemburgu, ministar spoljnih poslova EU izneo je da mi tražimo da se ta odluka donese odmah, jer je vreme za to. Srbija je pokazala i kad je reč o dijalogu u Briselu, a i kad je reč o drugim temama, uključujući migrante, da je postupala mnogo evropskije nego mnoge članice EU.
– Na jučerašnjoj sednici ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu, došlo se do pet principa vezanih za izbeglice. Prvi je da se paralelno radi na jačanju konttrole spoljnih granica EU. Zatim, da se sarađuje na razbijanju kriminalnih mreža koje prebacuju izbeglice u Evropu. Treće – da se jača saradnja sa zemljama zapadnog Balkana i s Turskom. Četvrto – da se dugoročno radi na uspostavljanju mira na Bliskom istoku. Peto je finansijska pomoć afričkim zemljama.
Dačiću se ne dopada izjava bivšeg francuskog premijera, koji kaže da izbeglice treba saterati u Srbiju. Taj je predsednik, inače potpisao s bivšim srpskim predsednikom, Borisom Tadićem, ugovor o strateškom partnerstvu, pa se Daičić pita kakvo je to partnerstvo:
– Jasno nam je da u Evropi desnica koristi ovaj problem. Mi pozivamo EU da donese zajedničku platformu za rešavanje migrantske krize. Srbija ne može da plaća cenu nepostojanja jedne takve zajedničke politike. O tome će se još razgovarati. U oktobru će biti konferencija povodom toga. Više od 120 hiljada ljudi već je prešlo preko naše teritorije. Od toga je 108 hiljada najavulo da će tražiti azil, ali je samo 500 i zatražilo azil. To pokazuje da oni ustvari ne žele da ostanu. EU ćuti na izjave protiv migranata i stavlja Srbiju u neugodan položaj. Makedonija je najavila da razmišlja o zidu prema EU. Mi se ponosimo što imamo civilizacijski odnos i podsetili smo EU da već imamo 44.000 izbeglica iz prošlih ratova na Balkanu. Od toga oko 33.000 iz Hrvatske, 11.000 iz BiH, 220 hiljada je interno raseljenih lica sa KiM. Ali, ipak je Srbija pokazala humani odnos prema sadašnjim izbeglicama, koji ovuda ne prolaze zbog kriminala ili terorizma, već traže put ka boljem životu. Ja sam ponosan na to što u Evropi i Svetu možemo da čujemo samo pohvale za politiku Srbije. Tome je najviše doprineo premijer Vučić svojim izjavama, kojima je usmerio i našu javnost. Stavio je do znanja da Vlada neće tolerisati ni desničarske ni šovinističke i fašističke izjave koje se mogu čuti i u našem okruženju.
Sledeće aktivnosti Ministarstva spoljnih poslova su: 8 septembar- u Beogradu se održava konferencija Lekcije Drugog svetskog rata, koja se organizuje povodom 70 godišnjice završetka ovog rata; 9.septembar – dolazi minisar spoljnih poslova Luksemburga. S njim je juče i prekjuče već razgovarao ministar Dačić u Luksemburgu. On dolazi da razgovara o temi izbeglica. Najavio je da će posetiti lokaciju gde se migranti nalaze; 10. septembar- dolazi ministar spoljnih poslova Norveške. On će razgovarati takođe na temu migranti; 14.septembra će u Pragu biti održan ekonomski forum OEBSa. Dačić će održati uvodni govor, a posle će razgovarati s premijerom Češke i ministromm spoljnih poslova; 19 septembar – u ime OEBS – a Dačić prima nagradu koja se dodeljuje organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju u Nemačkoj. Tom prilikom će se odrđati sednica trojke. Biće prisutni i nemački i švajcarski ministar spoljnih poslova; 21. septembar – godišnji sastanak ljudske dimenzije OEBS- a u Varšavi; 23. septembar- dolaze delegacije komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta; Od 26 septembra do 1. oktobra Dačić je u Njujorku na Generalnoj skupštini UN. Za prvi oktobar zakazan je skup u okviru teme Na marginama generalne skupštine UN koji će biti posvećen mirovnim operacijama OEBS – a.
Dačić je upozorio naše građane da izbegavaju putovanja u Libiju:
– Ambasada Srbije u Tripoliju održava kontakte sa predstavnicima nadležnih liderskih institucija koje bi mogle pomoći u oslobađanju našeg državljanina Srđana Babića. U stalnom smo kotaktu i sa diplomatskim predstavnicima Austrije i Mađarske, koji ispred EU posreduju u oslobađanju uhapšenih radnika kompanije ARBUS. Srđan je uhapšen 30 marta ove godine na radu u Libiji, kao ekspert austrijske kompanije Arbus, koja se bavi obezbeđenjem stranih diplomatskih misija i privrednih predstavništava. Mi smo već saopštili građanima i upozorili ih da zbog nastavka oružanih sukoba, hitno napuste Libiju i da se uzdrže od daljnjih putovanja u ovu zemlju. Mnoga su diplomatska predstavništva već otišla. Naša ambasada je još tamo. Sama Libija je faktički podeljena i zvanična vlast koju mi i svet priznajemo, se ne nalazi više u Tripoliju, gde se nalaze diplomatska predstavništva. Imajući u vidu da postoje dve vlade, sa kojima se održavaju veze, to komplikuje i slučaj oslobađanja Srđana Babića. On se nalazi u zatvoru na strani koju ne kontroliše zvanična vlada.
Na pitanje šta ćemo raditi ako nam izbeglice vrate u Srbiju, Dačić kaže da je Srbija uklještena između grupe zemalja EU :
– Naša vlada je u stalnom kontaktu s predstavnicima okolnih država. Mi negativno gledamo na sve poteze, jer se kriza ne može prelomiti na Srbiji, Makedoniji ili nekoj drugoj zemlji. Ali, koliko su dvostruki standardi, možete videti po činjenici da je nama za otvaranje jednog od poglavlja potrebno donošenje akcionog plana za rešavanje migrantske krize, što mi radimo i već smo ga doneli, a EU sama nema takav plan. Ali, oni su ti koji određuju pravila igre. Između samih zemalja EU postoji veliko neslaganje.To se pokazalo i u Luksemburgu. Srbija svakako se neće pridruživati antimigratornim politikama. S druge strane nije u stanju da sama reši čitav ovaj problem. Za sada smo pokazali visok nivo organizovanosti, političke i međunacionalne tolerancije prema izbeglicama i tako ćemo nastaviti.♦


DOGAĐAJI – DANAS

 

Konferencija za medije potpredsednika SNS Nebojše Stefanovića-nebojsa-stefanovic

Stefanović kaže da SNS insistira na tri ključne stvari. To su reforma školstva, zdravstva i demografija. Radiće se

 

 

 

 

Premijer Češke u Beograduceska

Mi mnogho toga učimo i saznajemo od Češke. Dragocena nam je podrtška koju nam Češka pruža na našem

 

 

 

Bled: razgovarali Vučić i Lajčaklajčak

Vučić je istakao da očekuje od Evrope predlog zajedničkog rešenja za pitanje migranata. ‎“Za rešavanje globalnih problema, poput

 

 

 

 

Bled: Vučić pozvao u Srbiju – Cerara i investitorebled

Srpski Premijeŕ je predložio održavanje još jedne zajedničke sednice dve vlade i pozvao Cerara u bilateralnu posetu Srbiji.