Konferencija za medije potpredsednika SNS Nebojše Stefanovića

Konferencija za medije potpredsednika SNS Nebojše Stefanovića

06/09/2015 Off By

Stefanović kaže da SNS insistira na tri ključne stvari. To su reforma školstva, zdravstva i demografija. Radiće se na obnovi svih škola u Srbiji, a i na uspostavljanju drugačijeg školskog sistema


-nebojsa-stefanovic
Info: Ranka Čičak

SRPSKA napredna stranka održaće svoju skupštinu u januaru. Za naredni petak planirana je sednica Predsedničtva. Potpredsednik stranke, Nebojša Stefanović kaže da će biti reči o radu rukovodilaca i da očekuje značajne promene u rukovodstvu stranke. On je na današnjoj Konferenciji za novinare naglasio da SNS i dalje insistira na odgovornosti:

– Na sednici Predsedništva, u petak, razgovaraćemo o merama koje preduzima Vlada. Pošto ne možemo da se bavimo samo lepim temama, moramo da se bavimo i odgovornošću. Neko mora da isplati i plate u ovoj zemlji, da obezbedi nova radna mesta. U narednim mesecima nastavljamo s reformama. Insistiraćemo na završetku privatizacije, racionalizaciji javne uprave, reformama javnih preduzeća. Imamo dobre rezultate i pohvale Svetske banke. Naši timovi su već postigli dobre rezultate u EPS – u. Isto tako i na železnicama. Dogovoren je ulazak eksperata Svetske banke i u Srbijagas. Želimo da javna preduzeća više ne budu opterećenje budžeta, već da doprinose rastu privrede u zemlji.
Stefanović kaže da SNS insistira na tri ključne stvari. To su reforma školstva, zdravstva i demografija. Radiće se na obnovi svih škola u Srbiji, a i na uspostavljanju drugačijeg školskog sistema. Obnoviće se zdravstveni centri. Grade se novi klinički centri. Međutim, postoji problem s lokalnim samoupravama. Pošto su one nadležne za domove zdravlja, sve je češći slučaj da prodaju ambulantna kola, kako bi isplatili administraciju u opštini. Posle traže od Republike da dugove domova zdravlja pokriju. Stefanović očekuje da će Ministarstvo zdravlja i Vlada uskoro izaći s predlogom rešenja za ovaj problem.
Što se demografije tiče i sve manjeg broja stanovnika u Srbiji, Stefanović smatra da će novi uspesi u privredi mnoge ohrabriti da šire porodice:
– Deficit u Srbiji samo u avgustu bio je planiran na 20 milijardi 440 miliona dinara. Međutim, on je 6,77 milijardi dinara. I deficit od januara do danas je 4 puta manji od planiranog. Rast u ovoj, najtežoj godini biti će veći od 1 posto. Industrijska proizvodnja je u oblasti električne energije skočila za 50, 3 posto. Proizvodnja uglja raste za 39,6 posto. Ceo sistem pogođen poplavama smo za manje od godinu dana povratili na noge. Žao mi je što i ljudi iz Demokratske stranke ovo ne vide, već daju saopštenja sa potpuno pogrešnim brojkama. Kao da se raduju da se u njihovoj zemlji živi lošije .♦

Srbija ne naseljava izveglice

NA pitanje novinara da li je veliki broj migranata ugrozio bezbednost Srbije, Stefanović odgovara da nije. Situacija u kriminalu je stabilna. Migranti kroz našu zemlju prolaze mirno i brzo. Cilj im je Zapadna Evropa:
– Nemačka ih je već primila 800.000. Ako ih bude vraćala, oni neće u Srbiju, već u Grčku, koja je deo EU. Jedina krivična dela koja se prave među izbeglicama, su šverceri ljudima. Već smo uhapsili 254 krijumčara ljudima. Do sada je 124.000 izbeglica prošlo kroz Srbiju.
Stefanović negira tvrdnje da će se izbeglice trajno naseliti kod nas. Iznosi podatak da trenutno imamo kapacitete za 1.000 azilanata, ali azil je tražilo samo njih 250. Podseća da već imamo veliki broj izbeglica iz regiona, a samo sa KiM njih 20.000. Za sve njih treba obezbediti uslove života. Srbija traži rešenje na evropskom nivou. Ona nije ni članica EU, niti prva zemlja na udaru izbeglica, a ipak prihvata sve obaveze, kao da je članica EU. ♦


DOGAĐAJI – DANAS

Premijer Češke u Beograduceska

Mi mnogho toga učimo i saznajemo od Češke. Dragocena nam je podrtška koju nam Češka pruža na našem

 

 

 

Bled: razgovarali Vučić i Lajčaklajčak

Vučić je istakao da očekuje od Evrope predlog zajedničkog rešenja za pitanje migranata. ‎“Za rešavanje globalnih problema, poput

 

 

 

 

Bled: Vučić pozvao u Srbiju – Cerara i investitorebled

Srpski Premijeŕ je predložio održavanje još jedne zajedničke sednice dve vlade i pozvao Cerara u bilateralnu posetu Srbiji.

 

 

 

 

 

nestali308Međunarodni dan nestalih: identifikovano 20.148 posmrtnih ostataka

Srbija je iskopala sve lokacije na koje su joj ukazali iz drugih krajeva  regiona. U dve eshumacije koje