У Орашцу отворен летњи камп за младе из дијаспоре

У Орашцу отворен летњи камп за младе из дијаспоре

30/07/2023 Off By BERB

Фото: Раде Беговић

 

Министар без портфеља задужен за координацију активности и мера у односима са дијаспором Ђорђе Милићевић данас је у Марићевића јарузи у Орашцу отвoрио „Летњи камп за младе из дијаспоре Аранђеловац 2023“.

Милићевић је, отварајући камп, изјавио да је ово један од 22 тематска летња кампа чију је организацију финансирало Министарство задужено за дијаспору у градовима широм Србије, а који ће окупити омладину из дијаспоре и региона.
Он је навео да ови кампови имају посебан значај јер оне који су расељени широм света повезују са коренима, културним наслеђем и отаџбином. Кроз богат програм културно-образованих садржаја, музичких, уметничких и спортских радионица, као и предавања о културно-историјском наслеђу, Милићевић је истакао да је циљ да се ојача идентитет наших младих и подстакне њихова љубав према Србији. Он је додао да верује да ће ова искуства бити од непроцењивог значаја за њихову повезаност са матицом, али и за изградњу међусобног разумевања и сарадње.

Министар је претходно са представницима локалне власти из Аранђеловца положио венце на споменик Карађорђу испред ОШ „Први српски устанак“.
Министарство је финансијски подржало организацију тематских кампова у којима ће током јула и августа учествовати више хиљада младих из дијаспоре. Кампови се, поред Аранђеловца, одржавају и у Лапову, Тутину, Великом Градишту, Косјерићу, Осечини, Пожаревцу, Рашкој, Зрењанину, Књажевцу, Јагодини, Сјеници, Крушевцу, Гаџином Хану, Бољевцима, Сремској Митровици, Сурдулици, Горњем Милановцу, Алексинцу и Сокобањи.