Дачић на промоцији издања поштанских марака „Никола Тесла и Михајло Пупин – наши генији“

Дачић на промоцији издања поштанских марака „Никола Тесла и Михајло Пупин – наши генији“

29/07/2023 Off By BERB

Фото: МСП/Дијана Вукомановић

 

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић присуствовао је представљању пригодних поштанских марака „Никола Тесла и Михајло Пупин – наши генији“ у ПТТ музеју.

Поштанске марке, које су објављене поводом стогодишњице од првог објављивања аутобиографије Михаила Пупина „Са пашњака до научењака“, награђене Пулицеровом наградом, и 125 година од прве Теслине јавне демонстрације управљања путем радио таласа, представили су предузеће „Пошта Србије“ и Амбасада Сједињених Америчких Држава у Београду.На скупу приређеном овим поводом, министар Дачић обратио се присутнима, након чега му је в.д. директора „Пошта Србије“ Зоран Ђорђевић свечано уручио пригодне марке са ликовима двојице научника.

Говор министра Дачића преносимо у целости:

„Поштовани господине Ђорђевићу,
Уважени амбасадоре Хил,
Даме и господо,

Задовољство ми је да вам се обратим поводом издавања пригодних поштанских марака „Никола Тесла и Михајло Пупин – наши генији“. Захваљујем, пре свега, Пошти Србије и свима који су били укључени у овај пројекат, што са великом пажњом воде рачуна о важним јубилејима из наше богате историје.

Нарочито ми је драго због чињенице да ово издање промовишемо баш данас, на дан када је на Белој кући подигнута српска застава 1918. године. Тога дана, који је остао у посебном сећању српске и америчке јавности, одата је почаст српском народу чијим херојским делима је био дирнут и сам тадашњи председник Сједињених Америчких Држава, Вудро Вилсон, иначе близак пријатељ Михајла Пупина.

Наше две земље и наш заједнички пут од 142 године обавезују нас да радимо једни са другима. Наша обавеза је да наставимо да и даље унапређујемо односе на темељу заједничких вредности и градимо партнерство у духу међусобног поверења и поштовања. У току два светска рата Сједињене Америчке Државе и Србија су биле савезнице.

Са уверењем да се ратови не смеју поновити, наша земља се свесрдно залаже за остваривање регионалног мира и стабилности и улаже напоре како би постала део уједињене, демократске Европе.

Веома ценимо подршку коју је Америка до сада пружала нашим напорима у остваривању ових циљева и искрено се надам да ће то чинити и убудуће.

Даме и господо,

Дуг пут од снова до стварности прелазе само одважни и истрајни, они који верују у себе и своју идеју.

Велики научници Никола Тесла и Михајло Пупин свој животни пут су започели на овим просторима. Скромног порекла али великог талента, имали су истинску веру у науку и непоколебљиву визију напретка човечанства. Пут их је даље водио у Сједињене Америчке Државе где су остварили свој пуни научни потенцијал. Они ће заувек бити симболи нашег партнерства.

Михајло Пупин је током свог научног рада дао изузетан допринос на плану развоја телеграфије и телефоније, а за своје аутобиографско дело „Од пашњака до научењака“ добио је Пулицерову награду. За Србију је једнако важан и његов друштвени ангажман у контексту дипломатије, политике и публицистике за време и после Великог рата, чиме је непосредно утицао на судбину наше тадашње државе.Николу Теслу, Пупиновог савременика, којег се данас сећамо поводом 125 година откако је први пут јавно демонстрирао управљање путем радио таласа, многи сматрају Прометејем XX века. Проналазач у области електротехнике, радиотехнике и физике, имао је више од 700 патената и иновација због чега је његово име уписано у Дом славних проналазача Америке.

Ова два генија задужили су човечанство својом посвећеношћу напретку, али задужили су нарочито обе наше нације непрекинутом љубављу према народу из којег су потекли, и према земљи која им је пружила могућност да достигну врх светске науке – и оног и данашњег доба.

Нека нас и ово данашње пригодно сећање на два генија – Теслу и Пупина, као и на 28. јул 1918, обавеже да наставимо путем сарадње и добробити наша два народа. Онако како су то хтели наши славни претходници.

Захваљујем вам се на пажњи.“