Држава улаже 320 милиона евра у јачање дистрибутивне мреже

Држава улаже 320 милиона евра у јачање дистрибутивне мреже

26/07/2023 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић изјавила је јутрос гостујући у јутарњем програму телевизије Пинк да се стабилизовало снабдевање електричном енергијом након прекида изазваних временским непогодама последњих дана и да држава улаже 320 милиона евра у јачање дистрибутивне мреже.

 

„Невреме које смо имали претходних дана у одређеним деловима Србије изазвало је прекиде у снабдевању електричном енергијом, највише у Војводини. Хвала грађанима на стрпљењу као и свим екипама Електродистрибуције које су отклониле прекиде и омогућиле стабилно снабдевање. Имали смо велике проблеме у евидентирању места на којим је мрежа покидана. Започели смо нове велике инвестиције у дистрибутивну мрежу у коју улажемо 320 милиона евра како бисмо је ојачали, аутоматизовали и заменили трансформаторе и стара бројила. На тај начин ћемо смањити губитке и лакше евидентирати будуће прекиде. У Народној скупштини се налази предлог закона о гаранцији Републике Србије за финансирање Електродистрибуције који је веома важан и чије ће усвајање омогућити замену старих дрвених бандера које услед невремена стварају прекиде у напајању. Веома смо захвални свим јавним предузећима која су помогла нашој Електродистрибуцији у санирању последица временских непогода, као и приватним компанијама које су помогле са опремом и људством“, рекла је Ђедовић.

Она је указала да се после много година спроводе дуго очекиване реформе у енергетском сектору и да очекује да ће Народна скупштина усвојити предлог измена и допуна Закона о енергетици.

„Започели смо дуго очекиване реформе у енергетском сектору променом правне форме ЕПС-а, изменама и допунама Закона о коришћењу ОИЕ док се у скупштини налазе измене и допуне Закона о енергетици којим унапређујемо управљање у нашим енергетским предузећима пре свега Електромрези Србије и Транспортгасу. Тим изменама усаглашавамо наше законодавство са прописима Европске уније и раздвајамо управљање над ЕМС-ом и Транспортгасом како би се коначно сертификовали од стране АЕРС-а и европских регулаторних агенција. Овим предлогом који је у Скупштини, врши се потпуно управљачко раздвајање тако што ЕПС и Србијагас остају у надлежности Министарства рударства и енергетике, а тиме и Владе, док ЕМС и Транспортгас прелазе у надлежност Републичке комисије за енергетске мреже, независног државног органа који се оснива овим законом и чије је оснивање и контрола рада у надлежности Народне скупштине која ће именовати чланове и председника ове комисије, усвајати стратегију, програме пословања и годишњи извештај. Тиме решавамо дугогодишњи проблем који је оптерећивао рад ова два важна енергетска субјекта и потврђујемо да су домаћа тржишта електричне енергије и природног гаса хармонизована са тржиштима у Европи. Одлучни смо да наставимо са трансформацијом енергетског сектора, поправљањем управљања у енергетским предузећима и развијањем талената“, рекла је министарка.

Ђедовић је подсетила да су прошле недеље потписани уговори са 131 локалном самоуправом којима ће се наставити пројекат субвенционисања радова на унапређењу енергетске ефикасности у домаћинствима и да се први јавни позиви за грађане очекују у августу и септембру.

„Држава наставља са спровођењем програма субвенционисања грађана који добијају бесповратна средства како би унапредили енергетску ефикасност у својим домаћинствима. Прошле недеље Министарство рударства и енергетике је потписало уговоре са 131 локалном самоуправом која се пријавила на јавни позив и заједно смо обезбедили милијарду и 800 милиона динара. То је део укупног програма вредног 50 милиона долара. Први пут ће грађани моћи да добију субвенције и до 65 одсто износа инвестиције ако се пријаве за више мера енергетске ефикасности. Резултати су веома брзи и видљиви и већ за неколико месеци моћи ће да санирају своје домове, остваре значајне уштеде у потрошњи електричне енергије и ниже рачуне. До данас је 20.000 домаћинстава добило субвенције чиме су остварене уштеде еквивалентне производњи годишње топлотне енергије градске топлане у Нишу, док ће у новом програму учествовати 50.000 домаћинстава. Прве јавне позове за грађане у локалним самоуправама очекујем већ од августа и новина је могућност пријављивања током целе године“, рекла је министарка. Она се захвалила грађанима што се понашају одговорно због остварених уштеда електричне енергије у јуну месецу. „У јуну је близу седам одсто домаћинстава потрошило мање електричне енергије у односу на исти месец претходне године“, рекла је министарка.