Од изузетне важности да се грађани у речном саобраћају придржавају прописа

Од изузетне важности да се грађани у речном саобраћају придржавају прописа

25/07/2023 Off By BERB

Фото: Танјуг

 

Речни саобраћај са собом носи многа задовољства, али и ризике због чега је од изузетне важности да се на води придржавате прописа и будете одговорни, изјавила је данас Андријана Петровић из Јединице за безбедност на рекама.

 

„Полицијски службеници који обављају послове на води посвећени су унапређењу безбедности на рекама“, истакла је Петровић и нагласила је да речни саобраћај, као и сваки други, има нулту толеранције према алкохолу и да је стриктно забрањена конзумација алкохола приликом управљања чамцима.

Петровић је упозорила да сва деца као и одрасли приликом вожње морају на себи имати заштитне прслуке и апеловала да се пре испловљавања грађани информишу о временским приликама.

Нагласила је да зарад личне безбедности не треба искакати из чамца, да се купање саветује искључиво на местима на којима је то предвиђено, као и да треба избегавати директно излагање сунцу због опасности од топлотног удара или сунчанице.

Петровић је указала да пре испловљавања треба проверити исправност возила и да је неопходно да пловило има прописану опрему прслуке за спасавање, прву помоћ, противпожарни апарат, весло, сидро и кнап од 25 метара.

Додала је да чамац мора бити регистрован и да заповедник мора имати положен стручни испит за управљача.

Према њеним речима, чамци се не смеју сидрити на пловном путу, а вожња мора да буде умереном и безбедном брзином уз поштовање саобраћајних прописа.

„Безбедност на води је наша заједничка одговорност. Будимо одговорни, уживајмо на води али бринимо о безбедности и чувајмо једини друге“, поручила је Петровић.