У селу Поцерски Метковић код Шапца уведен брзи интернет

У селу Поцерски Метковић код Шапца уведен брзи интернет

25/07/2023 Off By BERB

Фото: Марина Јанчевић

 

Министар информисања и телекомуникација, Михаило Јовановић и градоначелник Шапца, Александар Пајић обишли су данас село Поцерски Метковић, код Шапца, поводом завршетка радова у том месту, у оквиру Пројекта изградње широкопојасне комуникационе инфраструктуре у руралним пределима Републике Србије.Село Поцерски Метковић је 30. у Србији које је добило брзи интернет, док је у току изградња у још 75 села, захваљујући капиталном пројекту Министарства информисања и телекомуникација. Изградњом оптичке, телекомуникационе инфраструктуре се у руралним пределима обезбеђује брзи интернет, протока преко 100Мб/с. Наш циљ је прецизан и јасан да до 2025. године 99 одсто села у Србији добије брзи интернет. У ту сврху изградићемо више од 4.700 км оптичких траса и повезаћемо више од 120.000 домаћинстава и око 720 школских објеката у више од 700 села, истакао је министар Јовановић.

Увођењем брзог интернета у селима обезбеђује се доступност услуга електронске управе, дигитална настава и дигитални садржаји и у најмањим, истуреним одељењима основних школа у Србији, покретање бизниса и могућности да се користи електронска трговина како би пољопривредни и други производи били доступни у сваком тренутку преко интернета, као и праћење мултимедијалног садржаја – више стотина телевизијских канала, забавног и научног програма, спортског и филмског програма, фиксне и мобилне телефоније.

Током посете ОШ „Лаза К. Лазаревић“ у селу Поцерски Метковић, Министарство информисања и телекомуникација је заједно са Телекомом Србија опремило школу са лаптоп рачунаром и пројектором. Поред министра Јовановића, догађају су присуствовали и генерални директор Телекома Србија, Владимир Лучић, градоначелник Шапца, Александар Пајић, начелник Maчванског управног округа, Жељко Марјановић и директор ОШ „Лаза К. Лазаревић“, Милан Благојевић.

Министар је овом приликом посетио Градску кућу у Шапцу где је одржан састанак са градоначелником Шапца, Александром Пајићем и начелником Мачванског управног округа Жељком Марјановићем. На састанку се разговарало о унапређењу услуга електронске управе, колико је дигитализација допринела да јавна управа постане ефикасан сервис грађана и колико ствари грађани могу да заврше преко свог мобилног телефона или рачунара.

Напредак у реализацији овог пројекта и план за повезивање села се налази на сајту Министарства mit.gov.rs .