За унапређење социјалне инфраструктуре у Прокупљу 3,6 милиона динара

За унапређење социјалне инфраструктуре у Прокупљу 3,6 милиона динара

25/07/2023 Off By BERB

Фото: Света Павловић

 

Министар задужен за равномерни регионални развој Един Ђерлек обишао је данас Прокупље где је током мајских и јунских поплава начињена велика материјална штета и разговарао са градоначелником Миланом Аранђеловићем о помоћи Владе Србије у санирању последица поплава.Министар Ђерлек поручио је да је тренутно у току прикупљање података и попис имовине грађана оштећене у недавним поплавама, на основу којих ће, у најкраћем року, Влада Србије направити ефикасан план помоћи грађанима.

Градоначелник Прокупља обавестио је министра Ђерлека да је у Граду Прокупљу и околним селима, услед изливања реке Топлице, начињена је велика материјална штета на путној инфраструктури, стамбеним објектима и објектима јавне намене, а под водом се, делимично или потпуно, нашло око 100 домаћинстава. У поплавама је, како је објаснио Аранђеловић, поплављено и градско гробље у овом граду.Како је речено, осим градског подручја, дошло до плављења и у сеоским домаћинствима, како економских и помоћних објеката и пољопривредне механизације, тако и великих површина пољопривредног земљишта.

Министар Ђерлек обишао је вртић „Бисери“ у Прокупљу, који је тешко оштећен у недавним временским непогодама и разговарао са директорком ове установе Весном Јовановић.Министар  Един Ђерлек и градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић потписали су данас Уговор о суфинансирању пројекта изградње дечијег игралишта у Малој Плани за који је опредељено 3,6 милиона динара.

Министар Ђерлек оценио је да, осим саобраћајне и комуналне, социјална инфраструктура представља један од кључних фактора регионалног развоја, поручујући да је ово јединствен и важан пројекат за који верује да ће надаље представљати модел и за остала сеоска подручја у Србији.

Реализацијом пројекта, како је истакао министар, село Мала Плана и сеоска школа у непосредној близини, са око 200 ученика, добиће модеран и савремено уређен простор за рекреацију, са уграђеним новим играчкама и мобилијаром, архитектонски приступачно и прилагођено и деци са инвалидитетом.

Он је додао да Влада Србије, поред рекордних улагања у инфраструктуру овог региона и широм Србије, показује изузетан сензибилитет за улагања у унапређење социјалног амбијента за младе људе.

Градоначелник Прокупља објаснио је да је у граду Прокупљу у прошлој години изграђено десет дечијих игралишта и да је план да свака сеоска средина добије овако модерно уређен простор, који ће омогућити разноврсност спортских и друштвених садржаја за децу и свеукупно подизање нивоа социјалног живота.

Министар Ђерлек поручио је да су једнака улагања у сеоске средине значајна како би се створио повољан амбијент за младе људе и минимизирао даљи одлив становништва.