Велики потенцијал за наставак сарадње са НР Кином у области инфраструктуре

Велики потенцијал за наставак сарадње са НР Кином у области инфраструктуре

25/07/2023 Off By BERB

Фото: Предраг Митић

 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић примио је данас у опроштајну посету амбасадорку Кине у Србији Чен Бо.

Саговорници су са задовољством констатовали да су током мандата амбасадорке постигнути огромни резултати у области инфраструктуре у Србији, а Чен Бо је истакла да је то најважнија област у сарадњи две земље.

Амбасадорка је истакла да је много урађено у Србији, од пруга и путева на којима су радиле или раде кинеске компаније, попут пројекта метроа и „Чисте Србије“ али и да су отворене кинеске фабрике, попут Хбиса и Зиђина. Она је оценила да су то велики успеси сарадње две земље и навела да постоји велики потенцијал за наставак сарадње Србије и Кине у области инфраструктуре.
Министар Весић је истакао да је амбасадорка Чен лично допринела развоју сарадње и одличних односа Србије и Кине и рекао да ће њен мандат остати уписан златним словима у историји наших односа и дипломатије.

Весић је указао и да ће Споразум о слободној трговини између две државе који би могао да буде потписан до краја године, додатно отворити тржиште Кине за компаније из Србије и бољу трговинску размену. Он је истакао да су кинеске компаније заинтересоване за још два инфраструктурна пројекта у Србији: изградњу две брзе саобраћајнице: Београд – Зрењанин – Нови Сад и Бачки брег – Српска Црња.