Циљ закона о управљању привредним друштвима да се очувају национални интереси земље

Циљ закона о управљању привредним друштвима да се очувају национални интереси земље

24/07/2023 Off By BERB

Фото: Танјуг

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је Предлог закона о управљању привредним друштвима која су у власништву Републике Србије веома важан за нашу привреду и грађане и да се њиме не приватизују јавна предузећа и национална добра.

Брнабић је на састанку са новинарима који прате економију и привреду, који је Влада организовала како би се отклониле недоумице око овог законског предлога, истакла да је овај документ од великог значаја и за конкурентност привреде и увећање богатства предузећа професионализацијом управљања њима.

Законом би отпочели системску реформу управљања свим привредним друштвима, па и јавним предузећима, објаснила је она и подсетила на то да је Предлог изазвао многе полемике и недоумице и да је повучен из процедуре како би прошао још један круг јавне расправе.

Премијерка је, одговарајући на примедбе на Предлог закона, навела да је прва неистина о њему та да је доношен тајно.

Наиме, Влада Србије је у децембру 2020. године усвојила полазне основе за успостављање политике државног власништва, затим је у априлу 2021. године донела Стратегију државног власништва и управљања привредним субјектима који су у власништву Републике Србије за период 2021–2027. године и Акциони план за период 2021-2023. године, прецизирала је Брнабић.

Према њеним речима, приликом израде Стратегије и Нацрта закона одржане су јавне расправе, а да Предлог закона није усвојен тајно показује и то да је његово усвајање једна од три кључне препоруке ММФ-а.

Једна од мера стратегије државног власништва и управљања привредним друштвима, како је указала, јесте трансформисање јавних предузећа у акционарска друштва или друштва са ограниченом одговорношћу.

Нетачно је да овим законом желимо да омогућимо приватизацију јавних предузећа, као што су „Србијаводе“, „Србијашуме“ и слично. Истина је сасвим супротна – циљ закона јесте да се очувају национални и стратешки интереси земље, подвукла је премијерка.

Она је напоменула да је и претходним законом било могуће да се приватизују јавна предузећа и да зато није морао да се доноси нови закон.

Нонсенс је, како је предочила, и то да се закон усваја да се приватизују национални паркови, јавна добра и слично.

Према њеним речима, Законом о јавној својини утврђено је да се у капитал не могу улагати природна богатства, добра у општој употреби која могу бити искључиво у јавној својини и друге непокретности које, такође, могу бити искључиво у јавној својини.

Истим законом, како је објаснила, прописано је и да шуме и шумско земљиште, водно земљиште и водни објекти у јавној својини, као и друга добра од општег интереса у јавној својини, сагласно посебном закону, не улазе у капитал јавног предузећа који њима управља.

Премијерка је поручила да Влада Србије неће одустати од Предлога закона о управљању привредним друштвима која су у власништву Републике Србије, и нагласила да је отворена за све предлоге у вези са њим, али да је до сада у јавној расправи добијено веома мало конструктивних предлога.

Она је, одговарајући на питање када ће се ово законско решење наћи на седници Владе, навела да ће са потпредседником Владе и министром финансија Синишом Малим, који по овлашћењу председнице Владе преузима и овлашћења министра привреде до избора новог министра, одлучити да ли да се организује још нека јавна расправа о овом документу, пре разматрања на Влади.

Брнабић је појаснила да је ово законско решење сада формално у форми нацрта и да ће то тако бити док се на Влади Србије поново не усвоји у форми предлога.

Према њеним речима, одржане су расправе са синдикатима, са политичким странкама и невладиним организацијама, а ово данас је трећа расправа. Када се расправе заврше, нацрт закона ћемо ставити на прву следећу седницу Владе Србије.

Истовремено, Брнабић је нагласила да ни у једном тренутку није планирано да се приватизује „Електропривреда Србије“ (ЕПС), већ да је у плану професионализација овог предузећа, што је, како је оценила, у најбољем интересу радника.

Она је подсетила на то да је постављен Надзорни одбор у којем су неки од најбољих европских стручњака, а да ће директор ЕПС-а бити изабран на конкурсу, који би требало да буде расписан у најкраћем могућем року.

Премијерка је изразила очекивање да ће се ЕПС у будућности водити на професионалнији начин како би могао да се такмичи са најјачим енергетским компанијама на тлу Европе, што ће за грађане Србије значити сигурност снабдевања и дугорочну одрживост.

Државна секретарка Министарства финансија Славица Савичић истакла је да у Закону о привредним друштвима постоји читав низ привредних друштава која послују у форми друштва са ограниченом одговорношћу, као и да до сада није постојала препрека да се они трансформишу у смислу Закона о привредним друштвима.

Савичић је поновила да окосница поменутог законског решења није њихова трансформација, већ управљање и рационално коришћење ресурса.

Државна секретарка је, поводом јавних предузећа која управљају националним парковима, нагласила да не постоји законски оквир да се земљиште унесе у капитал тих предузећа.

Држава је јавним предузећима дала ресурсе да управљају парковима као добри домаћини, али им није дала власничка права ни у једном тренутку. Управљање није нити својина, нити коришћење, оно је много мањи сегмент својинских права, објаснила је она.

Савичић је нагласила да се јавно предузеће не може јавити као власник у катастру, пошто је то јавна својина Републике Србије.

Састанак у Палати Србија је био у потпуности отворен за медије и Влада Србије верује да ће допринети бољем разумевању самог закона и потпунијем информисању јавности.

Састанку су присуствовали и представници министарстaва финансија и привреде.