Ухапшене две особе због кријумчарења људи

Ухапшене две особе због кријумчарења људи

24/07/2023 Off By BERB

Foto: mup.gov.rs

 

Припадници Министарства унутрашњих послова, Управе криминалистичке полиције, Службе за борбу против организованог криминала, у координацији са Јавним тужилаштвом за организовани криминал, након вишемесечне заједничке истраге са полицијским службеницима Краљевине Шпаније, а уз подршку INTERPOL-a, EVROPOL-a и SELEC-a, ухапсили су двоје српских држављана због постојања основа сумње да су као припадници међународне организоване криминалне групе извршили кривично дело недозвољен прелаз државне границе и кријумчарење људи.

На територији Србије ухапшени су В. Ш. (1956) и М. Ш. (1990), док је на територији Шпаније ухапшено 18 припадника ове организоване криминалне групе коју су, како се сумња, предводили P. M. R. P , C. L. R. C, R. A. l. O и Y. S. S, из Шпаније.

Они су, како се сумња, од октобра 2022. до априла ове године, у намери стицања противправне имовинске користи, за најмање 53 ирегуларна мигранта, кубанскe држављанe, омогућили недозвољен улаз у Шпанију, тако што су им злоупотребљавајући безвизни режим за улазак држављана Кубе у Србију, организовали илегалан прелаз из наше земље у Северну Македонију или БиХ, а одатле у Шпанију, као крајњу дестинацију.

Полиција је приликом претреса стана и других просторија код осумњичених В. Ш. и М. Ш. пронашла и привремено одузела четири мобилна телефона, путничко моторно возило, 600 евра и 300 долара, као и шест позивних писама, две потврде за трансфер новца и две путне исправе.

Осумњиченима је одређен притвор.