Јачање сарадње са САД у науци, технолошком развоју и иновацијама

Јачање сарадње са САД у науци, технолошком развоју и иновацијама

21/07/2023 Off By BERB

Фото: НИТРА

 

Министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић у Вашингтону је одржала састанак са старијим председником Атлантског савета за Европу Јорном Флеком, где је разговарано о напретку Србије у дигитализацији и њеном значају у савременом друштву.

Министарка је изразила задовољство што Атлантски савет посвећује пажњу развоју Србије, наглашавајући како су они у потпуности информисани о свим корацима које наша земља предузима ка дигитализацији.

Дискутовано је и о научном и стартап екосистему, као и о плановима Србије да пружи подршку стартап заједници како би се њихов развој убрзао и интензивирао.

Беговић је изразила задовољство што све више компанија отвара истраживачке центре у Србији, што потврђује да је земља постала значајно одредиште за истраживање и развој у светским оквирима.

Она је нагласила да је циљ Владе Републике Србије да омогући перспективну будућност младим људима, како би остварили своје професионалне амбиције у својој земљи.

Овај састанак представља још један корак у изградњи међународних партнерстава и јачању позиције Србије у глобалној заједници. Влада наставља са преданим радом на унапређењу дигиталне трансформације и стварању повољних услова за напредак науке, технологије и иновација у земљи, са циљем обезбеђивања просперитетне и напредне будућности за све грађане.

Министарка Јелена Беговић успешно је завршила своју посету Сједињеним Америчким Државама кључним састанцима у Вашингтону. Током боравка, министарка се сусрела са саветницом америчког државног секретара Ентонија Блинкена, Алисон Швир и том приликом изразила задовољство поводом представљања Србије у најбољем светлу кроз два кључна аспекта.

Прво су постигнућа у дигитализацији, где је Србија постала ретка у свету по успеху у имплементацији и примени дигиталних технологија у основним школама, укључујући области попут програмирања и вештачке интелигенције.

Као други важан аспект, који је министарка представила, је цео научни екосистем Србије, посебно пројекат Био4 као изузетно важан за Србију, али и за цео регион Отвореног Балкана. Био4 пројекат је показао да Србија игра кључну улогу у региону, те је усмерена на дугорочно размишљање и припрему за будућност. Министарка је нагласила да Србија жели да буде предводник у припреми целог региона за изазове који долазе.

Беговић је истакла да је америчка саговорница била пријатно изненађена убрзаним напретком Србије у области дигитализације и примени вештачке интелигенције. Такође, повољно је реаговала на одлуку Србије да биотехнологија постане кључна индустријска грана у коју је држава спремна да улаже.

Ова посета представља значајан корак у јачању билатералне сарадње између Србије и Сједињених Америчких Држава у области науке, технолошког развоја и иновација. Министарка Беговић истиче да је отворен дијалог са америчким партнерима пружио могућности за даље унапређење сарадње, размену знања и искустава, што ће допринети даљем напретку Србије у овим кључним областима.