Расписано шест јавних позива за помоћ избеглицама и интерно расељеним лицима

Расписано шест јавних позива за помоћ избеглицама и интерно расељеним лицима

20/07/2023 Off By BERB

Фото: Танјуг

 

Комесарка за избеглице и миграције Републике Србије Наташа Станисављевић је за Тањуг говорила о шест јавних позива расписаних за доделу помоћи избеглицама и интерно расељеним лицима за куповину сеоских кућа са окућницом, за грађевински материјал, за закуп са могућношћу куповине четири стамбене јединице у Лазаревцу као и за огрев.

Први јавни позив се односи на јединице локалне самоуправе које могу да конкуришу до 21. јула 2023. године и у питању је додела средстава за огрев социјално угроженим породицама избеглица и интерно расељених лица.

Станисављевић је истакла да се износ који се додељује по породици износи 35.000 динара за набавку огрева, а укупно је опредељено 60 милиона динара чиме је обезбеђен огрев за приближно 2.400 најугорженијих избегличких и интерно расељених породица.

Комесарка за избеглице и миграције истакла је да након овога јединице локалне самоуправе расписују касније јавне позиве на које се корисници из тих локалних самоуправа пријављују.

Други јавни позив односи се за доделу у закуп са могућношћу куповине четири стамбене јединице у двојном монтажном стамбеном објекту у Лазаревцу, а рок за подношење пријава је 25. август 2023. године. На јавни позив могу да се пријаве избеглице и бивше избеглице које имају пријављено боравиште/пребивалиште на територији града Београда. Сва заинтересована лица све потребне информације о расписаном јавном позиву могу добити код повереника у општини Лазаревац.

Остала четири јавна позива се односе на расподелу средстава јединицама локалне самоуправе кроз доделу пакета грађевинског материјала и куповину сеоских кућа са окућницом за породице избеглица и интерно расељених лица које могу да конкуришу до 26. јула 2023. године. Позиви се односе на јединице локалне самоуправе на чијој терирорији се налазе неформални колективни центри.

Станисављевић је прецизирала да максимални износ средстава који се може доделити за набавку пакета грађевинског материјала износи 800.000 динара, а за куповину сеоске куће 1.950.000 динара по породичном домаћинству.

Додељеним средствима биће обезбеђено најмање 329 стамбених решења, нагласила је комесарка и додала да је у овој години Комесаријат већ определио приближно 400 милиона динара за побољшање услова становања избеглица и интерно расељених лица док су у расељеништву подржавајући 55 јединица локалне самоуправе које и даље улажу напоре да се овим људима обезбеди кров нада главом.

Сви јавни позиви са пратећом документацијом налазе се на сајту Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије и овом приликом Комесаријат позива јединице локалне самоуправе да се пријаве на исте како бисмо заједничким залагањем побољшали услове становања породицама којима је то неопходно јер немају решено своје стамбено питање.

Станисављевић је најавила да ће од септембра бити расписани нови јавни позиви за збрињавање избеглица и интерно расељених лица који ће се односити за куповину сеоских кућа и нових пакета грађевинског материјала.