На седници парламента Предлог закона о новчаној подршци мајкама деце до 16 година, јавне финансије стабилне

На седници парламента Предлог закона о новчаној подршци мајкама деце до 16 година, јавне финансије стабилне

19/07/2023 Off By BERB

Foto: mfin.gov.rs

 

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали изјавио је да ће се данас на седници Скупштине Србије наћи Предлог закона о исплати новчане помоћи мајкама деце до 16 година и да ће за то из буџета бити исплаћено око 100 милиона евра, и подвукао да су јавне финансије потпуно стабилне.

 

Министар је гостујући на РТС-у, појаснио одредбе тог предлога закона наводећи да ће помоћ добити и деца која су прошле године била изузета из помоћи која је била намењена за младе од 16 до 29 година. Прошле године та деца нису имала пуних 16 година, а ове године су прешла ту старосну границу, па су се нашла у међупростору.

„Моја порука је да ће за сву децу која су рођена 21. новембра 2006. и касније, ова помоћ бити исплаћена. Реч је о око 1.190.000 деце која ће добити ову помоћ вредну око 12 милијарди динара“, рекао је Мали, и још једном поновио да се са исплатом ове новчане подршке ни на који начин не угрожавају јавне финансије.

Према његовим речима, на седници парламента ће се наћи чак 25 законских предлога важних за грађане, јер доприносе развоју земље и подизању њиховог животног стандарда. Посебно је подвукао значај поменутог предлога закона о помоћи мајкама деце до 16 година, и Измене и допуне Закона о финансијској подршци породици са децом.

„Ми ћемо до краја септембра, ако се усвоји закон, свакој мајци, хранитељу или старатељу исплатити 10.000 динара једнократне помоћи за децу до 16 година. Биће једноставна процедура пријаве на порталу Управе за трезор. Пријаве ће трајати од 20. августа и до 20. септембра, након чега ће брзо кренути исплата“, прецизирао је министар финансија.

Мали је рекао да је главна порука коју жели да пренесе грађанима да смо одржали макроекономску стабилност, да имамо стабилне јавне финансије, да настављамо са инфраструктурним пројектима, идемо са подизањем плата и пензија и показујемо колико смо се као друштво променили и помажемо онима којима је помоћ најпотребнија.

Он је подвукао да ће се на седници парламента наћи и системски важан Предлог закона о изменама и допунама Закона о планирању и изградњи, који треба даље да подстакне развој грађевинске индустрије и улагање у грађевинске објекте. На дневном реду је и 12 ратификација финансијских споразума којима се обезбеђује наставак улагања у Моравски коридор, пут Рума-Шабац-Лозница и брзу магистралу од Пожаревца до Голупца.

Kако је истакао, ту је и 200 милиона евра додатних средстава за даља улагања у здравство, опрему и реконструкцију болница, као и важан закон који обезбеђује додатна средства за изградњу три нова технолошка парка, у Нишу, Kрушевцу и Чачку, што је значајно за младе који желе да покрену посао у ИТ индустрији.

Министар финансија је рекао да ови прописи представљају наставак озбиљне и одговорне политике.
Мали је навео да средства која се издвајају неће утицати на инфлацију и да је циљ да се одржи реални доходак грађана, те да је то и важна потпора привреди Србије. Kако је навео, куповином производа предузећа у Србији, подржава се њихова привредна активност, производња и одржавање радних места.

Министар је рекао да уважава мишљења Фискалног савета који је критиковао нове економске мере, али се не слаже са њима да средства која се издвајају нису оправдана.

„Сматрам да је подизање животног стандарда грађана веома важно. Не видим разлог да било ко има нешто против да подижемо плате, пензије, да помогнемо мајкама са децом и онима којима је наша помоћ најпотребнија. На крају, на тај начин показујете издржљивост јавних финансија и снагу ваше економије“, навео је Мали.

Мали се осврнуо и на глобалне прилике, истакавши да је веома тешка ситуација у свету, а да је глобална криза очигледна, почев од Немачке и других земаља које су ушле у рецесију.

„Србија и даље има позитиван раст БДП и наравно да хоћемо подизањем плата, пензија и оваквим видом помоћи да обезбедимо раст економије који је известан, ако грађани имају већи расположиви доходак“, рекао је Мали.

Подсетио је и да за месец и по дана следи повећање плата за просветне раднике, медицинске сестре у здравственим установама и неговатељице у установама социјалне заштите, у износу од 5,5 одсто, и још додатно 10 одсто свима њима, као и осталима у јавној управи, од 1. јануара 2024. године.

Потом, додао је, од 1. октобра, за пензионере следи повећање пензија од 5,5 одсто, плус најмање 14,5 одсто повећање пензија од јануара.

„Ми ћемо већ у јануару, што је за пет месеци имати просечну пензију у Србији од 390 евра“, рекао је министар, и додао да када се зброје сва повећања прошле и ове године, збирно ће пензије порасти око 55,8 одсто, а инфлација није расла у том проценту.

Он је рекао да је забележен пад инфлације и код нас и у свету, и да очекује да ће се тај пад наставити, а да ће плате и пензије у Србији континуирано расти. „Постоји изазов који се зове инфлација, али ми се носимо са тим“, подвукао је и додао да је инфлација у Србији увезена.

Kако је навео, инфлација се догодила због короне и поремећаја у ланцима снабдевања, затим је наступио колапс глобалног тржишта, енергетска криза, а сада и проблеми са житом. „Битно ми је да смо обезбедили стабилност гасом, струјом и свим осталим“, нагласио је.

Министар је навео да су српске финансије у потпуности стабилне и да наша земља на рачуну има 650 милијарди динара.

„У петак нам доспева обвезница емитована 2016. године од око 900 милиона евра, ми ћемо то исплатити и удео у јавном дугу ће нам са 51,7 одсто, исплатом ове обвезнице пасти на 50,4 одсто“, навео је он, и додао да је просек јавног дуга у ЕУ око 95 одсто.

Према његовим речима наш јавни дуг је у потпуности под контролом, а најважније је да у овом тренутку проналазимо нове изворе раста, а то се чини и улагањем у науку, научно-технолошке паркове, инфраструктурне пројекте….

Министар финансија, који је по овлашћењу председнице Владе преузео овлашћења министра привреде до избора новог министра, рекао је и да је почетком ове седмице расписан конкурс за младе којима се омогућује пријава за добијање средстава од државе за почетнике у пословању, као и за покретање стартапова. „Желим да искористим прилику и да позовем младе да се пријаве. Ми сада проширујемо капацитете технолошких паркова јер су пуни“, казао је и најавио још један јавни позив за подршку женском предузетништву.

Мали се осврнуо и на издвајања из буџета за лечење деце оболеле од ретких болести, истакавши да је за ту намену од 2008. до 2012. године издвојено 130 милиона динара, а од 2012. до данас више од 100 милиона евра.

„Ми показујемо како смо се као друштво променили и колико смо ту да помогнемо онима којима је помоћ најпотребнија. Број деце на лечењу од ретких болести 2009, 2010, 2011 био је нула. Број деце која су била на лечењу у иностранству, онда и сада, то не може да се пореди, то су разлике десет до двадесет пута“, казао је Мали.

Он је подсетио и на најаву председника Александра Вучића да ће се издвојити још 30 милиона евра додатног новца за помоћ за лечење деце.