Председник Народне скупштине у Бриселу на IV Иницијативи за међупарламентарну сарадњу

Председник Народне скупштине у Бриселу на IV Иницијативи за међупарламентарну сарадњу

18/07/2023 Off By BERB

Фото: Народна скупштина

 

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић учествовао је у Бриселу на IV Иницијативи за међупарламентарну сарадњу: Западни Балкан ка заједничкој будућности, која традиционално окупља бројне учеснике из редова Европске народне партије (ЕПП).

 

Председник НС РС је имао прилику да, у оквиру учешћа на Иницијативи, говори на панелу „Спајање тачака: Енергетска безбедност и декарбонизација на Западном Балкану“, поручујући учесницима да Р. Србија своју енергетску безбедност посматра као неодвојиви део националне сигурности и као важан предуслов за наставак економског развоја и свеукупног напретка. Нагласио је да је Србија, упркос актуелним геополитичким изазовима, успела да сачува континуитет снабдевања енергентима, те остаје витално заинтересована за диверсификацију извора снабдевања, додатна улагања у енергетску инфраструктуру, али и у бржи и ефикаснији развој капацитета заснованих на обновљивим изворима снабдевања.

Др Орлић је указао да Р. Србија, уз подршку ЕУ, реализује важне пројекте енергетског повезивања, чиме обезбеђује још стабилније и сигурније снабдевање, како за своје грађане, тако и за привреду.

Говорећи о декарбонизацији, председник НС РС је потврдио приврженост и проактиван приступ Р. Србије овом питању, подсећајући да је Влада РС недавно усвојила Стратегију за период од 2023. до 2030. године са пројекцијама до 2050, која отвара могућности за додатни напредак, модернизацију и повећање конкурентности домаће привреде. „Србија је претходних година постала мотор развоја читавог региона, у овој години очекујемо чак 4,5 милијарди страних инвестиција. Снажан развој и јачање привреде наставићемо и у будућности“, поручио је др Орлић.

На маргинама Иницијативе, др Орлић је имао прилику да се састане са члановима Европског парламента, регионалним и европским званичницима.